Vaš brifing za 22.09.2017. – Na suđenju za pokušaj terorizam Milan Knežević izbačen iz sudnice; DF se odlučio za selektivni prekid bojkota; Marunović: Nasilje prema LBGT osobama je fašizam; Uhapšen Hrvat sa 3.000 falsifikovanih eura

#Brifing #CrnaGora

Vijeće sudije Suzane Mugoše, na suđenju za pokušaj terorizma tokom izbornog dana, odbilo je zahtjev optuženih da se odbaci optužnica i odredi pritvor glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću zbog, kako navode, zloupotrebe položaja.
Mugoša je, nakon pauze, rekla da je optuženi Milan Knežević, i pored opomene da ne govori dok mu sud ne da riječ, sa klupe, ne ustajući govorio prije nego mu je Sud dao riječ, komentarišiući postupanje suda i da je udaljen iz sudnice.
To je, prema njenim riječima, način narušavanja dostojanstva Suda.
„Zbog toga je Sud donio rješenje da se Knežević udalji iz sudnice u ovoj fazi postupka“, rekla je Mugoša.
Ona je saopštila da je Sud donio rješenje da se odbija predlog Andrije Mandića i njegovog branjenika za prekid ovog postupka.


Demokratski front (DF) će se, ukoliko ostatak opozicije odbije njihov poziv za zajedničko djelovanje, vratiti u parlament već početkom oktobra, saznaje Pobjeda od više izvora iz opozicije.
Prema strategiji koju je pripremio vrh DF, nakon isteka 1. oktobra ta politička grupacija će još jednom – posljednji put – pozvati ostatak opozicije na razgovore o platformi o zajedničkom djelovanju.
„Ukoliko ostatak opozicije, kao što se očekuje, odbije platformu ili se ne pojavi na razgovorima, DF će donijeti odluku o selektivnom prekidu bojkota, koji bi do lokalnih izbora u novembru prerastao u trajni“, rekao je izvor blizak tom političkom savezu.
Kako se navodi, manevar sa selektivnim prekidom bojkota je osmišljen da bi se ublažili udari Demokrata Alekse Bečića, ali i opozicionih medija koji se snažno protive prekidu bojkota.


Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između vlada Crne Gore i Indonezije i Memorandum o bilateralnim političkim konsultacijama dvije države potpisani su danas u Njujorku.
Sporazum i Memorandum su potpisali ministri vanjskih poslova Srđan Darmanović i Retno Lestari Priansari Marsudi.
„U otvorenom razgovoru dva ministra iskazan je obostrani interes za dalje jačanje prijateljskih odnosa dvije države, s posebnim akcentom na oblast turizma, gdje su prepoznati potencijali da snaženje saradnje“, kaže se u saopštenju.


Nasilje prema LGBT populaciji može se definisati kao šovinizam i fašizam, ocijenio je reditelj, Danilo Marunović, navodeći da borba sa takvim fenomenom mora biti mnogo odlučnija.
On je, u okviru kampanje za peti Montenegro prajd koji će biti održan sjutra, kazao da je tokom svog profesionalnog angažmana uradio spot koji promoviše LGBT prava, nakon kojeg je, kako je naveo, osjetio šta znači biti žrtva nasilja tim povodom.
„To je nešto što traje evo peta godina, s čim čovjek nauči da živi. Kroz profesionalne projekte i lično sam objavio rat društvenom svijetonazoru i taj rat se intenzivno vodi kroz sprovođenje lične ideologije. Jako je teško ući u klinč sa onim što znači diktat malograđanštine, jedna brutalna, intenzivna, malograđanska, divljačka svijest koja pokušava da se obračunava sa svim onim što je drugačije“, rekao je Marunović.


Policija je uhapsila državljanina Hrvatske S.P. (66) kod kojeg je pronašla oko tri hiljade falsifikovanih eura.
Službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor su pronašli 59 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 50 eura, a osumnjičeni uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje novca.
„Službenici OB Kotor su, 21. septembra, izvršili pregled lica S.P., državljanina Hrvatske, i kod njega pronašli 59 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 50 eura, što ukupno iznosi 2950 falsifikovanih eura“, kaže se u saopštenju.
O događaju je obaviješten nadležni tužilac koji je naložio da se S. P. liši slobode i da mu se privede uz krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo falsifikovanje novca.


Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da pregovori ostaju jedino rešenje za Sjevernu Koreju nakon što su Sjedinjene Američke Države i Japan izrazili sumnju u nastavak dijaloga sa režimom u Pjonjangu.
„Još ima nade za mir i ne smijemo se predati. Pregovori su jedini izlaz i zaslužuju svaki napor“, rekao je Ji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
AFP podsjeća da je dva dana ranije u UN američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio da će „potpuno uništiti“ kineskog saveznika, Sjevernu Koreju.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!