BMW i4 na električni pogon stiže do 2025. godine

BeFunky-Collage-11.jpg

BMW je iskoristio Sajam automobila u Ženevi da najavi svoje planove o potpuno novom, električnom modelu i4. Baziran na konceptu i Vision Dynamics, produkcijski model i4 će biti električno vozilo koje se proizvodi u Minhenu u Njemačkoj.

Foto: Vrele gume

Kompanija nije zvanično najavila datum početka proizvodnje, ali je potvrđeno da će i4 biti jedan od 25 električnih modela koji će biti predstavljeni do 2025. godine. Pored njega u planu su još 11 drugih električnih modela sa baterijom među kojima su i iX3 i Mini EV.

Iako je BMW “škrtario” na informacijama, i Vision Dynamics koncept je premijerno predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu prošle godine sa električnim pogonom zahvaljujući kome od 0 do 100 km/h ubrzava za četiri sekunde, i dostiže maksimalnu brzinu od 200 km/h.

Foto: Vrele gume

Koncept je takođe mogao da sa samo jednim punjenjem pređe i do 600 kilometara, što je zaista impresivno, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da Teslin Model S ima autonomiju od 539 kilometara.

Pored najave planova za i4, predsjednik kompanije BMW, Harald Kriger je otkrio da je prosječna emisija ugljenikovog dioksida na novim vozilima BMW grupe smanjena za čak 42 odsto u odnosu na 1995. godinu. Prošle godine je izmjereno da u prosjeku, njihova vozila emituju 122 gr CO2 po pređenom kilometru, što je za 2 gr manje nego 2016. godine.

Foto: Vrele gume

Kriger je naveo da je smanjenje emisije jasan pokazatelj da je električna mobilnost veoma uspješna i dodao je da će se gami BMW-a pridružiti još električnih vozila, ali da se u isto vrijeme radi na unapređenju tehnologija za vozila sa konvencionalnim pogonom, odnosno sa SUS motorima.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!