Kako boja utiče na cijenu automobila?

#Automobili #Automobili #Boje #Cijene

20171106203135_450534.jpg

Iako pri kupovini novog automobila izbor boje najčešće zavisi o ličnim afinitetima kupca ili o dostupnosti za isporuku, izbor boje vozila ima veliki uticaj na držanje cijene.

Tako barem sugeriše pretraživač iSeeCars koji je analizirao cijene polovnih vozila, njih više od 2,1 milion. Rezultati su iznenađujući jer boja zaista utiče na cijenu.

Tako automobil nakon tri godine gubi 33,1 odsto vrijednosti u prosjeku. Ne i ako je žute boje jer će tada izgubiti tek 27 odsto. S druge strane, ako ste kupili automobil zlatne boje, on će nakon tri godine izgubiti 37,1 odsto vrijednosti.

“Žuti automobili nisu baš uobičajeni, što može uticati na poželjnost i tendenciju boljeg držanja cijene. Naša analiza je pokazala da žuti automobili najmanje gube na cijeni i kod maloserijskih modela kao što su kabrioleti, ali i kod velikoserijskih SUV modela”, komentarisao je rezultate Pong Li, šef iSeeCars.

Prema studiji cijenu dobro drže još i narančasti i zeleni automobili.

Zanimljivo, oni sa žutima čine tek 1,2 odsto tržišta trogodišnjaka. Ali rijetkost zasigurno nije uzrok, jer najbrže na vrijednosti gube zlatni, ljubičasti i bež, a njihov udio je još manji, tek 0,7 odsto.

S druge strane držanje cijene nema velike veze s brzinom prodaje. Tako se žuti automobili na tržištu prosječno nalaze 41,5 dan prije nego što promjene vlasnika, dok je prosjek tržišta 36,5 dana.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!