Kraj za benzince i dizelaše 2050.

#Automobili #Automobili #Benzinac #Dizel

1348664043_polovni-automobili-1000x555.jpg

Šef Toyote za istraživanje i razvoj naprednih tehnologija, Seigo Kuzumaki, iznio je procjenu te kompanije da će polovinom 21. vijeka iz drumskog saobraćaja nestati motori sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Japanski proizvođač trenutno drži 12 odsto automobilskog tržišta u SAD i oko četiri odsto u Evropi, ali zato proda 43 odsto svih elektrifikovanih vozila na svijetu, prije svega modela sa hibridim, plug-in hibridnim pogonskim sistemima.

Prognoza koju je saopštio Kuzumaki zasnovana je na tome da će se proizvođači automobila iz godine u godinu suočavati sa sve većim ograničenjima kada je riječ o emisiji CO2, što će ubrzati razvoj vozila sa pogonom na električnu energiju. To će na kraju dovesti do prestanka proizvodnje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem na globalnom nivou.

“Očekujemo da će do 2050. godine dozvoljena CO2 emisija automobila biti snižena za 90 odsto u poređenju sa 2010.”, kaže Kuzumaki za Autocar.

“Da bi se to postiglo, potrebno je da od 2040. prestanu da se proizvode novi automobili sa čisto benzinskim i dizel motorima, dok će biti moguće da se ugrađuju samo u hibridne ili plug-in hibridne modele.”

Toyota će svoj prvi potpuno električni model ponuditi kupcima do kraja ove decenije. Elektromotor će se napajati iz litijum-jonskih baterija, a automobil će imati autonomiju u vožnji od blizu 500 km.

Poslije 2020, Toyota očekuje da će ovladati tehnologijom “solid-state” baterija koje bi trebalo da naprave revoluciju u razvoju i prodaji modela na struju, tako što će omogućiti bolje performanse električnih automobila (veći radijus kretanja), uz smanjenje dimenzija.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!