Latinska Amerika – moguća Meka za električna vozila

bmwi3punjenje500px.jpg

Osamdeset odsto vozača u Latinskoj Americi je rado da kupi automobil na električni pogon, pokazuju istraživanja koje je sproveo Nissan.

Južnoamerički kontinent je pomalo zapostavljen od strane proizvođača kada je u pitanju EV segment, koji ubrzano raste u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Latinska Amerika je uglavnom u zapećku kada su u pitanju nove tehnologije, a tamo je dozvoljena prodaja i dizel i benzinskih motora koji su odavno zabranjeni u ostatku svijeta.

Međutim, poslednje studije pokazuju da bi i ovaj dio svijeta mogao da odigra bitnu ulogu u dodatnom rastu tržišta EV automobila.

Istraživanje je sprovedeno na skoro 6.000 ljudi starosti 18-65 godina u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji i Peruu krajem februara, a fokus je bio na novim tehnologijama u autoindustriji.

Osam od deset anketiranih je izrazilo volju da kupi električni automobil, a 73 odstso njih misli da punjenje EV vozila košta manje od fosilnih goriva.

Ipak, dvije trećine njih smatra i da bi lokacije stanica za punjenje mogle biti komplikovane, a 60 odsto se plaši da domet električnog automobila neće moći da pokrije njihovu dnevnu rutu.

Što se tiče tehnologije samovozećih automobila, samo 35 odsto anketiranih je čulo za to, ali je njih skoro 70 odsto istaklo želju da je koristi kada im je objašnjen koncept.

Velika većina njih smatra da bi to poboljšalo saobraćaj u gradovima, da bi prevoz bio udobniji, te da bi se smanjio broj nesreća.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!