Mercedes i BMW potvrdili: Gase se pojedini modeli

#Automobili #Automobili #Mercedes

20170319200034_418006.jpg

BMW i Mercedes bore se već godinama, ali u jednoj stvari su složni. Pomalo neočekivano shvatili su da su inflacijom novih modela pretjerali.

U želji da svoj premium izraz učine dostupnijim, ali i da se prilagode gotovo svim ukusima lansirali su u svakom segmentu i po nekoliko modela. Pritom Audi nije ništa bolji, a vjerojatno je i sam svjestan onog što su rekli čelni ljudi druga dva njemačka premiuma.

A rekli su dovoljno da nam bude jasno kako su pojedinim modelima dani odbrojani.

“Istina, dolaze nam još X2 i X7, i još nekoliko modela, ali isto tako znam da kako će pojedine karoserijske izvedbe biti ukinute”, rekao je Jan Robertson, šef prodaje i marketinga u BMW-u.

Diter Ceče je ispred Mercedesa jasno rekao kako najlošije kotiraju kupei i kabrioleti i pojasnio da je kineska ekspanzija popularizovala limuzine, ali ne i određene modele svojstvene specijalnim nišama. To bi za njihov opstanak mogao biti problem.

Kako drugačije objasniti BMW-ovu seriju 4 Gran Coupe, Mercedes GLC coupe ili Audi A5 Sportback. Možda je upravo Mercedes najdalje otišao, pa je tako najavom X klase (pick-up) i formalno ušao u sve domene tržišta. Što je previše, previše je. Ono što im je na prvu bila prednost, sada im se vraća poput bumeranga. Više ni poklonici pojedinih marki ne znaju koliko je modela u igri, a uniformisani dizajn uništio je svaku mogućnost individualizacije.

Razloga za brigu nema jer je Ceče potvrdio kako će nastaviti proizvoditi i modele s dvoja vrata, ali će ih svakako biti manje. U BMW-u najviše problema imaju sa roadsterima koji nikako ne uspijevaju vratiti staru slavu.

Robertson upravo u tome vidi razlog udruživanja s Toyotom na novom roadsteru (Z5), a koji je smanjio troškove razvoja modela, a time i tržišna očekivanja. Najugroženiji su veliki modeli s dvoja vrata, čiji poklonici sve češće biraju GranCoupe izvedbe. Prevedeno, veća je vjerovatnost da BMW ukine seriju 4 i 6 u kabrio izdanju nego njihove Grancoupe izvedbe.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!