Mitska magija: Ferari slavi sedam decenija postojanja

#Automobili #Automobili #Ferari

000_EJ48C.jpg “ />

Italijanska kompanija Ferari, poznata po automobilima vrijednim više miliona eura, kao i po trkačkim vozilima, ovog vikenda slavi 70. rođendan.

Planirano je tri dana slavlja, najprije u Milanu, gdje će se danas okupiti oko 500 vozila, zatim u Modeni i najzad u Maranelu, rodnom mjestu Ferarija gdje će biti prisutni probrani gosti.

Kako kaže istoričar automobilizma Patris Verže, Ferari je mitska marka, imaju odlične rezultate na trkama i predstavljaju vrhunac sportskih automobila.

“U Ferariju ima magije koju proizvodi buka. Imati ferari i biti viđen u njemu dio je igre”, dodaje on.

Jedinstvena priča u istoriji automobilizma počela je 1929. godine kada se propeti konj ispod italijanske zastave prvi put pojavio na trkačkim automobilima “Alfa romeo”. Jedan od vozača je bio Enco Ferari.

Enco Ferari

Tek poslije rata 1947. godine je prvi model “ferarija”, “Ferari 125 S”, izašao iz fabrike u Maranelu i provozao nekoliko krugova ulicama Modene.

“Ferari 125 S” je na sebi imao simbol koji će postati zaštitni znak marke, crnog konja u čast Frančeska Barake, italijanskog pilota-asa iz Prvog svjetskog rata koji je njime ukrasio svoj avion.

Enco je kasnije pričao kako mu je majka Barake, koji je poginuo u borbi 1918. godine rekla da na automobile stavi propinjućeg konja njenog sina, jer će mu donijeti sreću. Žuta pozadina je simbol Ferarijeve rodne Modene.

“Ferariji” su se odmah nametnuli kolektivnoj mašti. Ti automobili su predodređeni za “srećnu nekolicinu”, spremnu da izdvoji od 150.000 do više od milion eura, u slučajevima ograničenih serija.

I treba biti strpljiv, a primjer za to je aktuelni šef Ferarija Serđo Markione kom je trebalo tri godine da zaradi za “ferari 488”.

Na trkačkim stazama Formule jedan, Ferari je među najstarijim učesnicima, a za 70. rođendan može dobiti najljepši poklon ako Nemac Sebastijan Fetel osvoji titulu ispred Britanca Luisa Hamiltona u “mercedesu”.

Poslije 68 sezona u kraljici trkačkih sportova, Ferari ima impresivne rezultate. Ostvarili su 228 pobjeda u trkama, njihovi vozači su na podijumu bili 721 put, osvojeno je 15 vozačkih i 16 konstruktorskih titula.

Za sada posljednju titulu za Ferari je osvojio Finac Kimi Raikonen 2007. godine.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!