Ovo “ne” dizelašima će da boli

#Automobili #Dizelaši #Kina

dizelasi-1.jpg “ />

Kina je objavila da namjerava da okonča prodaju i benzinaca i dizel automobila, čime se pridružila Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Ministarstvo industrije Kine radi na rokovima za prestanak proizvodnje i prodaje automobila s tradicionalnim motorima i promovisaće razvoj električne tehnologije, javili su danas kineski državni mediji, navodeći izjavu vladinog zvaničnika.

Za sada nije objavljen rok za potpuni prelazak na novu tehnologiju, ali Peking vrši pritisak na proizvođače automobila da ubrzaju razvoj električnih vozila.

Kina je na prvom mjestu u svijetu po broju prodatih vozila, zbog čega najavljena promjena ima veliki značaj za svjetsku auto industriju.

Ona je prošle godine prestigla SAD i postala najveće tržište i električnih automobila.

Kineski komunistički lideri žele tom mjerom da smanje i sve veće potrebe Kine za uvozom nafte, a električne automobile vide kao industriju u kojoj bi Kina mogla da bude lider.

Francuska i Velika Britanija objavile su u julu da će do 2040. godine prestati sa prodajom benzinaca i dizelaša, u sklopu napora za smanjenje zagađenosti vazduha i emisije ugljenika koja doprinosi globalnom zagrevanju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!