Podgoričkim drumovima saobraća 64,5 hiljada vozila

#Automobili #Vozila

DSC4431.jpg

U Podgorici je u prošloj godini registrovano oko 64,5 hiljada vozila što je za oko četiri hiljade više u odnosu na 2015. godinu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova MUP.

“Ukupan broj registrovanih vozila u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave u Podgorici u 2016. godini je 64.598, dok ih je u 2015. godini bilo 60.462”, rekli su iz MUP-a agenciji MINA.

Kako su kazali, 2014. godini je u Podgorici registrovano 57.956, u 2013. 60.332, a 2012. godine 58.401 vozila.

“Ukupan broj registrovanih vozila s diplomatskim tablicama je 405”, naveli su iz MUP-a.

Iz tog resora su saopštili da ne raspolažu podatkom koliko je neregistrovanih vozila.

Nevladina organizacija NVO Green home ukazala je da je sektor saobraćaja veliki potrošač energije, posebno naftnih derivata.

Oni su agenciji MINA kazali da drumski sabraćaj predstavlja najveći izvor zagađenja vazduha zbog emisije zagađujućih supstanci koje nastaju u procesu sagorijevanja pogonskg goriva (benzin, dizel i tečni naftni gas).

Kako su saopštili iz te NVO, između 80 i 90 odsto ukupne emisije ugljen dioksida (CO2) potiče iz te saobraćajne grane.

“Upotrebom motornih vozila dolazi do sagorijevanja benzina i drugih naftnih derivata u motornim vozilima i na taj način u vazduh dospijevaju brojne i štetne supstance među kojima su čađ, azotni oksidi i ugljen monoksid”, rekli su iz Grin houma.

Oni su pojasnili da zagađenje koje nastaje kao posljedica saobraćaja zavisi od uslova saobraćaja na mreži – broja i strukture vozila, kao i brzine i gustine saobraćaja.

Iz Green Homa su dodali da veliki značaj ima i kvalitet goriva koje koriste motori automobila.

“Sam broj putničkih vozila ne govori ništa o kvalitetu automobila, njihovoj prosječnoj starosti i drugim komponentama. Kvalitet i tip goriva je vrlo bitan parametar koji se odražava na potrošnju goriva, emisuju gasova i performans motora”, objasnili su iz te NVO.

Oni su kazali da je u Crnoj Gori prisutan veliki broj starih vozila proizvedenih u periodu od 1980. do 1989. godine, i od 1990. do 1994. godine.

“Ali uočava se da se taj broj konstantno smanjuje, dok se broj novijih vozila povećava”, dodali su iz Grin houma.

Kako su rekli, iako automobili novijih generacija emituju znatno manje štetnih supstanci, emisija iz drumskog saobraćaja i dalje raste.

To je, objašnjavaju iz Green Home-a, posljedica povećanja prevoza tereta, starenja voznog parka, ali i povećanja kilometraže.

“Sagorijevanjem benzina i dizela dobija se CO2 i vodena para. U direktnom kontaktu CO2 nije štetan, ali ima negativnu ulogu u očuvanju životne sredine, jer doprinosi stvaranju efekta staklene bašte”, saopštili su iz Green Home-a.

Oni su pojasnili da, uslijed nepotpunog sagorijevanja, u motorima zaostaju kapljice goriva i ulja i stvaraju se štetni gasovi kao što su ugljen-monoksid, ugljovodonici i oksidi azota.

“Sagorijevanjem svakog litra goriva nastaje približno 2,5 kilograma CO2, 100 grama ugljen monoksida, 30 grama azotnih oksida i mnoge druge štetne i otrovne supstance poput jedinjenja olova, sumpora i čvrsih čestica. Sve ove materije veoma nepovoljno utiču životnu sredinu i na zdravlje ljudi”, naveli su iz oni.

Oni su podsjetili da je odlukom Ministarskog savjeta Energetske zajednice od 18. oktobra 2012. godine definisan cilj za Crnu Goru koji treba ispuniti do 2020. godine.

“A to je minimum deset odsto obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije u sektoru saobraćaja, što znači da će se u budućem periodu morati znatno više povećati udio biogoriva koji je i sada, čak i na nivou evropskih zemalja, izuzetno nizak”, poručili su iz Green Home-a.

Iz te NVO su ocijenili da bi se na taj način trebalo doprinijeti smanjenoj emisiji zagađujućih materija i smanjiti uticaj koji saobraćaj ima na životnu sredinu.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!