Prvi put od 2009.godine: Benzinci potisnuli dizelaše

  #Automobili #Automobil #Benzinci #Dizelaši

  61381973-renault.jpg

  Prodaja novih automobila sa benzinskim motorima u Evropi u prvoj polovini 2017. bila je veća od prodaje dizel vozila, što nije zabilježeno već skoro cijelu jednu deceniju.

  U prvih šest mjeseci 2017. benzinci su činili 48,5 odsto ukupne prodaje novih vozila, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila ACEA, dok je u prvoj polovini 2016. godine taj broj iznosio 45,8 odsto.

  Istovremeno, tražnja za dizelašima u Evropi opala je sa 50,2 odsto u prvih šest mjeseci 2016, na 46,3 odsto u periodu januar-jun 2017. Preračunato u broj vozila, Evropljani su u prvoj polovini 2017. kupili oko 150.000 dizel automobila manje nego u istom periodu 2016. godine.

  Pad prodaje automobila sa dizel motorima prati povećano interesovanje kupaca za vozila sa alternativnim pogonskim gorivima, kao što su hibridi, električni automobili, kao i modeli na tečni naftni gas i prirodni komprimovani gas (metan).

  Pročitajte još:   Automobilom preko pune linije pretiče autobus

  Prodaja ove vrste vozila skočila je u posljednjih godinu dana za preko 35 odsto, i sada iznosi 5,2 odsto udjela u tržištu novih automobila na Starom kontinentu.

  Jedan od razloga pada interesovanja za kupovinu automobila sa dizel motorima treba potražiti u najavama pojedinih evropskih metropola da će od sredine naredne dekade zabraniti vožnju dizelaša.

  Sa druge strane, prodaji dizelaša odmogao je i Volkswagenov skandal sa lažiranjem emisije štetnih gasova modela sa dizel motorima, čije se posljedice osjećaju i dvije godine nakon izbijanja ove afere.

  Izvor: Cafe Del Montenegro

  Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!