Prvi Tesla kamioni započeli put

Hvataj-11.png

Prvi Teslin električni šleper Semi izašao je na američki drum.

Direktor kompanije Elon Mask je preko društvenih mreža obavijestio javnost da su dva kamiona pod punim tovarom baterija prešla oko 435 kilometara iz Tesline Gigafabrike u gradu Rino u Nevadi do Fremonta u Kaliforniji.

Dok se sumnjalo kako će da Semi kamioni izgledaju pod teretom, što se tiče velikog ubrzanja i ogromnog obrtnog momenta koji posjeduju dok su rasterećeni, nekoliko entuzijasta koji su ih pratili su zabilježili vrlo impresivno ponašanje na putu.

Još nema informacija da li je Semi ispunio najave Tesle o dometu od 800 km (480 km sa manjom baterijom) pod punim teretom i kako na njegove performanse utiče konfiguracija puta.

Takođe, spekuliše se da Tesla testira dva različita modela, s obzirom da je drugačiji dizajn srebrnog i crnog kamiona, te da je jedan namijenjen za duže, a drugi za kraće rute.

Prema fabričkim podacima, Tesla Semi bi trebalo da 0-100 km/h ubrzava za manje od pet sekundi bez tereta, a manje od 20 pod punim teretom.

Semi ima i inovativan unutražnji dizajn, vozačko sjedište je smješteno na sredini kabine, a za kontrolu sistema se koriste dva velike displeja.

Prije nego što je Tesla zvanično testirao Semi, već je dobio nekoliko velikih narudžbina: lanac supermarketa Walmart 15, Pepsi 100, pivara Anheuser-Busch 40, proizvođač hrane Sysco 50, DHL 10, norveški proizvođač hrane Asko 10, kanadski lanac supermarket Loblaw 25…

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!