Tesla ide u svemir

tesla-roadster-c4a09a3a261df3a0ecbe77a49d3783e2_view_article_new.jpg

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask pokušaće da pošalje crveni kabriolet “Tesla roadster” u svemir. Automobil, model kompanije “Tesla” čiji je Mask koosnivač i izvršni direktor, biće ukrcan u utorak na raketu “Falkon hevi” njegove firme “SpejsX”, na debitnom letu iz Svemirskog centra “Kenedi” na Floridi.

“Roadster” je namijenjen da pokaže kapacitet nosivosti od 70 tona koji Maskova raketa može da ponese, prenoo je “Njuzer”.

Ako sve bude išlo kako treba, “Falkon hevi” će ući u istoriju kao najmoćnija raketa koja je lansirana u svemir otkako je “Saturn V” američke svemirske agencije NASA ponio astronaute misije “Apolo” put Meseca.

Naravno, ujedno će biti i prva raketa koja je ponijela automobil u svemir.

Za volanom automobila biće smještena lutka u kosmonautskom odijelu firme “SpejsX”, a pjesma “Starman” Dejvida Bouvija će odzvanjati sa zvučnika tokom lansiranja, zakazanog za 13.30 po istočnom vremenu.

Automobil, koji će napraviti krug oko Sunca i približiti se Marsu, “biće u dubokom svemiru milijardu i kusur godina ako ne eksplodira tokom lansiranja”, kako je saopštio Mask u decembru.

Lansiranje će biti i prilika za “SpejsX” da pokaže glatko slijetanje svojih raketnih potisnika, jer planira tri istovremena slijetanja. Dva potisnika će sletjeti u vazduhoplovnu stanicu Kejp Nakaveral, a treći na platformu “SpejsX-a” u Atlantskom okeanu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!