U svemiru ispituju materijale za proizvodnju guma

c2-e.jpg

Goodyear namjerava da na Međunarodnoj svemirskoj stanici ispita reakcije materijala koji se koriste prilikom izrade pneumatika.

Rezultati bi mogli da ukažu na dodatne mogućnosti za eventualno unapređenje prijanjanja pneumatika i iskorišćenosti goriva.

Kompanija Goodyear namjerava da u Američkoj nacionalnoj laboratoriji u okviru Međunarodne svemirske stanice (ISS*) u drugoj polovini godine sprovede testiranje komponenti pneumatika.

U okruženju mikrogravitacije na svemirskoj stanici ispitivaće se nastajanje jedinstvenih strukturnih oblika silike (silicijum-dioksida), koje nije moguće ostvariti na zemlji.

Pošto se silika koristi kao materijal za izradu pneumatika, njene nove molekularne strukture mogle bi dovesti do bolje iskorišćenosti goriva i drugih poboljšanja u oblasti performansi pneumatika i zato će inženjeri i naučnici na osnovu prvih proučavanja odlučiti da li je vrijedno razmisliti o daljim ispitivanjima.

Goodyear se inače smatra pionirom inovacija u oblasti pneumatika povezanih sa svemirom, a ponosan je na prve i jedine pneumatike korišćene na Mjesecu i brojne realizovane projekte sa agencijom NASA.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar