Volvo sa italijanskim šmekom slavi 40. rođendan

#Automobili #Automobil #Volvo262C

zzzzzzzzz.jpg

Sedamdesetih godina 20. vijeka Volvo automobili bili su perpoznatljivi na putevima po svom karakterističnom “kockastom” obliku. Među modelima iz čuvene serije 200 izdvajao se jedan kupe čiji kutijasti izgled je ublažen intervencijom italijanskih dizajnera.

Tradicionalni švedski kvalitet i vrhunski italijanski dizajn susreli su se 1977. godine u jednom automobilu – Volvou 262C.

Prvi luksuzni kupe švedske auto-kompanija debitovao je prije tačno 40 godina na sajmu automobila u Ženevi.

Volvo 262C nastao je iz želje proizvođača da ponudu svojih modela upotpuni jednim premijum kupeom, kako bi prije svega privukao nove kupce u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su klasični modeli serije 200 već bili prilično popularni.

Naime, Volvo je u SAD bio prepoznatljiv isključivo po pomenutim limuzinama i karavanima, a ideja je bila da se takav imidž donekle promijeni uvođenjem automobila atraktivnijeg dizajna.

Nacrt novog automobila napravio je tadašnji šef dizajna kompanije Volvo Jan Vilsgard, a projekat je zatim razradio Italijan Serđo Kogiola i njegova dizajnerska kuća iz Torina.

Klasična Volvo limuzina sa četvoro vrata preuređena je u kupe sa dvoje vrata i nešto nižim krovom. Prototip ovog modela danas se nalazi u Volvo muzeju u Geteborgu.

Serijska verzija dobila je 2.7 litarski V6 sa 140 ks, a taj motor je švedski proizvođač razvio u saradnji sa kompanijama Peugeot i Renault, dok se izrađivao u Francuskoj.

Volvo 262C je imao za to vrijeme impresivnu standardnu opremu. Svaki automobil bio je opremljen kožnim sjedištima, električnim podizačima stakala i elektropomičnim spoljnim retrovizorima, centralnom bravom, alu felnama i radio-antenom koja se izvlačila pomoću električne komande.

Automobil je ručno proizvodio italijanski Bertone, a Volvo je namjeravao da “preotme” kupce konkurentskih modela na američkom tržištu, kao što su bili Cadillac Eldorado ili Mercedes-Benz 280CE.

To mu je donekle i pošlo za rukom, pa je u periodu od 1977. do 1981. godine izrađeno i prodato 6.622 primjeraka modela 262C.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!