Vozači zaborave da isključe automobil u garaži, ubije ih CO

2017-Genesis-G90-engine-start-stop-button.jpg

Automobili kod kojih se motor startuje bez ključa – pritiskom na dugme – mogu da budu veoma opasni po svoje vlasnike, pokazuje izvještaj Njujork tajmsa.

Sistem pokretanja automobilskog motora “na dugme”, pri čemu ključ ne mora da se vadi iz džepa, već je dovoljno da bude kod vozača ili u njegovoj neposrednoj blizini, postaje sve popularniji u auto-industriji zbog svoje praktičnosti.

Ipak, pokazalo se da ova tehnologija može da bude itekako smrtonosna za rasejane vozače ako zaborave da isključe motor kada vozilo parkiraju u svojoj garaži.

Kako piše Njujork tajms, samo u SAD zabilježeno je 28 smrtnih slučajeva izazvanih trovanjem ugljen-monoksidom (CO) iz izduvnih gasova automobila sa beskontaktnim startovanjem motora, dok je najmanje 45 osoba pretrpjelo ozbiljne posljedice po zdravlje, uključujući oštećenje mozga.

Isti izvor navodi da se gotovo polovina novih automobila u Sjedinjenim Državama isporučuje sa sistemom pokretanja motora bez ključa, uz tendenciju rasta ovog trenda, što povećava rizik po zdravlje zaboravnih vozača koji svoja vozila parkiraju u garaži.

Dodatni problem za one koji iz nekog razloga zaborave da isključe motor prije nego što napuste automobil predstavlja to što su pogonski agregati sve tiši, pa neki vozači izađu iz vozila a da ne primijete da motor i dalje radi.

U slučaju da motor automobila koji je parkiran u privatnoj garaži u okviru kuće ostane uključen duže vrijeme, lako može doći do trovanja ukućana ugljen-monoksidom.

Uprkos rastu broja žrtava, većina proizvođača automobila još nije opremila svoje modele bezbjednosnim sistemom koji bi spriječio ovu pojavu, piše američki list.

Na ovaj problem upozorilo je i američko Društvo inženjera iz oblasti auto-industrije, koje je ranije pozvalo kompanije da instaliraju neku vrstu alarma koja bi upozorila vlasnika automobila da je motor i dalje uključen ukoliko se udalji od vozila sa automobilskom ključem-privjeskom u džepu.

Američka Nacionalna agencija za bezbjednost saobraćaja (NHTSA) takođe je predložila novu regulativu kojom se od proizvođača zahtijeva da opreme vozila jednim takvim uređajem.

Pojedine auto-kompanije već su reagovale, kao što je Ford čiji noviji modeli imaju sistem koji automatski gasi motor u slučaju da radi “u leru” više od 30 minuta, ukoliko ključ nije u vozilu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!