Za koliko minuta vrućina u autu postaje smrtonosna?

1909354373-1433193975419.jpg

Samo sat vremena potrebno je da dijete umre od toplotnog udara u zagrijanom automobilu, kaže novo istraživanje o kojem piše i magazine Time.

Gotovo 750 djece umrlo je u protekloj deceniji jer su ih odgovorni ostavili u zatvorenom automobilu koji je čak u nekim slučajevima bio parkiran u hladu.

Godišnje u SAD-u umre u prosjeku tridesetak djece jer su ostavljeni sami u automobilima koji se, nakon nekog vremena, pretvaraju u kipuće peći.

Mediji i društvene mreže već su godinama prepune upozorenja i propagandi da se djeca i kućni ljubimci ne ostavljaju u automobilu dok se “odrađuju obaveze”.

Naučni magazin Temperatures objavio je rad u kojem tvrde kako je za dijete dovoljno da provede sat vremena u zatvorenom automobilu da to bude opasno po život.

Djeca su, naime, osjetljivija na promjene temperature no odrasli, lakše se zagriju i mnogo se teže ohlade. Takođe nisu u stanju da napuste automobil ukoliko im nije dobro.

Naučnici su, uz savjete doktora računali kako je tjelesna temperatura od 40 Celzijusa dovoljna da potakne sve simptome toplotnog udara koji onda mogu rezultirati prestankom rada organa, oštećenjima mozga ili smrću.

Eksperimenti su napravljeni uz pomoć tri seta različitih automobila koji su naizmjenično parkirani tokom juna i jula 2014. godine u gradu Tempe u Arizoni.

Bilježili su porast temperature, a bavili su se i scenarijima na koji bi način ta temperatura uticala na organizam djeteta.

Vremenski je najduže trebalo da se zagriju kombiji, a najmanje mali automobili tamnih boja.

U prosjeku je temperatura u vozilima nakon sat vremena iznosila 46 Celzijusa, dok su volan, sjedišta i prednji dio bili i topliji.

Nakon sat vremena u hladu temperatura je iznosila 37 Celzijusa. Nakon sat vremena na suncu, i dva sata u hladu dijete je, ako je ostavljeno u automobilu, u smrtnoj opasnosti.

“Svima nam se barem jednom dogodilo da uđemo u vrući automobil i da ne možemo dodirnuti volan, zamislite kako je nježnom organizmu koji sjedi tamo”, kaže Nancy Selover sa Arizona State Universityja za Washington Post.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!