Ciklus filmova Marlona Branda u KIC-u

#KicBudoTomović #MarlonBrando

U okviru filmskog programa KIC-a „Budo Tomović“, od 20. do 23.marta u sali DODEST, realizovaće se ciklus „Filmski asovi – Marlon Brando“ posvećen ovom velikanu sedme umjetnosti. Sva četiri dana projekcije će početi u 20 sati, a ulaz besplatan.

.

Marlon Brando je jedan od najboljih američkih glumaca dvadesetog vijeka. Filmsku karijeru započeo je sa šesnaest godina nakon odlaska u Njujork 1940.

Tumačio je širok spektar različitih uloga: od likova buntovnika, preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku u filmu „Sayonara“, naciste u „Mladim lavovima“, psihički rastrojenog aristokrate u „Posljednjem tangu u Parizu“ i autoritativnog šefa podzemlja u „Kumu“, do odbjeglog oficira u „Apokalipsi danas“. Sa velikom lakoćom koristio je svoj zaista veliki raspon glumačkih mogućnosti, što ga je činilo idealnim izborom za tumačenje bilo koje vrste karaktera.

Dvostruki je dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca, za uloge u filmovima „Na dokovima Njujorka“ i „Kum“, a takođe je nominovan još šest puta za ovu prestižnu nagradu. Osim toga, dobitnik je dva Zlatna globusa, tri nagrade BAFTA i Kanske nagrade za najboljeg glumca. Američki filmski institut ga je proglasio za jednog od pet najvećih glumaca dvadesetog vijeka.
    
Film „Na dokovima Njujorka“ (1954) reditelja Elie Kazana otvoriće ovaj filmski ciklus u ponedjeljak 20.marta, narednog dana prikazaće se „Ružni Amerikanac“ (1963), 22.marta „Sayonara“ (1957), dok će publika 23.marta imati priliku da pogleda kultno ostvarenje „Kum I“ (1972).

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!