Histerija oko filma o ljubavnoj aferi ruskog cara

#NikolajDrugiRomanov

Vodeći ruski zvaničnici nastoje da umanje „histeriju“ oko novog filma koji govori o ljubavnoj aferi posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i balerine, pošto se upućuju prijetnje i podmeću požari u bioskopskim dvoranama gdje će se film prikazivati.

Screenshot TVCG

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski napisao je danas na Tviteru da je „Matilda“ jedan običan dugometražni film.

Portparol predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da je pritisak na bioskope nedopustiv i osudio je „neprijatnu formu“ koju je primila rasprava o tom filmu.

Mada većina ljudi prihvata da je postojala ta ljubavna veza, smatraju da je iskrivljeno opisana u filmu i prikazana na vulgaran način.

Najveća ruska distributerska grupa saopštila je juče da je „iz bezbjednosnih razloga“ odbila da prihvati prikazivanje tog kontroverznog filma, koji je izazvao gnijev tradicionalnih pravoslavaca.

Reditelj filma Aleksej Učitel, čiji studio je napadnut „molotovljevim koktelom“ prošle nedjelje, pozvao je snage bezbjednosti da čuvaju dvorane gdje će se prikazivati njegov film.

Ministar Medinski je u odvojenim komentarima za TASS danas rekao da nema ničeg uvrjedljivog u tom filmu ni za sjećanje na Nikolaja Drugog niti za istoriju ruske monarhije. On je pozvao Ruse da poštuju zakon, zdrav razum i da imaju poštovanje jedni prema drugima, i zatražio od bezbjednosnih službi da zaštite bioskope i gledaoce.

Film „Matilda“ treba da izađe u ruskim bioskopima 26. oktobra.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!