Jelena Kažanegra pobjednica muzičkog festivala “Zetafon”

#Muzika,FilmITv #JelenaKažanegra

24312534_10215227771510056_5132926133960747042_n-e1512634509218.jpg

Jelena Kažanegra pobjednica je prvog izdanja muzičkog festivala “Zetafon”, koji je ugostio KIC “Zeta” prije dvije večeri u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2017”. Kažanegra je trijumfovala u kategoriji moderna pop-folk muzika zahvaljujući glasovima žirija i to za interpretaciju numere “Za tvoje usne”, koja je, pod okriljem hrvatske izdavačke kuće Croatia records, objavljena još 2013, a napisao ju je Ante Pecotić, jedan od najboljih autora na tamošnjoj sceni. Kažanegra je pomenutu numeru 2013. predstavila i na hercegnovskim “Sunčanim skalama” a četiri godine kasnije nagrađena je u Golubovcima i to vrijednim mikrofonom. Pobjednica Dnevnim novinama priznaje da uopšte nije očekivala trijumf i čestita organizatorima na ideji da domaćim izvođačima omoguće šansu da promovišu pjesme.

DOBRI PJEVAČI SU ZAPOSTAVLJENI

“Pjesma se ‘vrti’ na svim mogućim kanalima i odlično je prihvaćena. To je divna balada. Na festival sam, prije svega, došla zbog prijatelja Zdravka Đuranovića, koji je organizator. Svidjela mi se ideja. Rekla sam – zašto da ne. Šta god da je tu sam da pomognem, a nisam u početku ni znala da je riječ o festivalu, rekao mi je samo da planira lijepo muzičko veče. Neopisivo mi je drago što sam učestvovala na festivalu poslije toliko godina i što se u Crnoj Gori konačno nešto pokrenulo, a znam da će iduće godine biti mnogo masovniji. Žao mi je što je dosta crnogorskih kolega sumnjalo u ovaj događaj i nisu se pojavili. Rasterećeni smo bili, pričali smo, ‘zezali’ se… Ta nagrada, na kraju, nikome nije bila prijeka želja. Osjećam se kao malo dijete, šta može pjevaču biti draže od mikrofona, kao da sam dobila kuću (smijeh). Iznenadila sam se. Bilo je dosta pomiješanih kategorija, dosta pjevača narodne muzike koji su pjevali sa zabavnjacima i mislila sam nema šanse da pobijedim, to su sve hitovi koje ljudi slušaju godinama. Crna Gora ima toliko dobrih pjevača, a zapostavljeni su maksimalno. Nadam se da će ‘Zetafon’ zaživjeti”, očekuje Kažanegra.

Prema Đuranovićevoj zamisli, “Zetafon” je upravo osmišljen kako bi domaći izvođači pokazali da znaju da pjevaju i dokazali da su na domaćem terenu nepravedno zapostavljeni, u sjenci inostranih kolega. Kažanegra je saglasna i dodaje da su problemi jasno vidljivi.

“Svake godina ista priča. Crna Gora ništa nije uradila da zaštiti svoje izvođače. Ne mogu da vjerujem da Crna Gora, svjetska i prestižna destinacija, ne forsira domaći proizvod grubo rečeno, ne radi ništa da afirmiše svoje i ‘probije’ ih na Balkan. Nije on tako veliki. Ima sredstava, može se to uraditi. To nisu loši pjevači, godinama se muče kako bi uspjeli i ovdje i u regionu. Vjerujte mi veoma je teško. Pokušala sam u Hrvatskoj, potpisala ugovor sa Croatia recordsom. Uspjela sam dati samo intervju, niko nije htio da radi sa inostranim pjevačem. Zaštitili su svoje izvođače. Volim što svakoga ugostimo, nemamo kompleks tuđe popularnosti. Ipak, u Hrvatskoj izdavačka kuća plati produkciju i oni imaju scenu, top liste. To ima i Srbija, a sve nam je to slađe od naših pjevača koj i su fenomenalni”, primjećuje pjevačica.

NOVA PJESMA NA ČEKANJU

Pobjeda na “Zetafonu” bila bi lijepa uvertira za neki novi Kažanegrin poduhvat. Duže je na čekanju numera koju je pjevačica snimila za hrvatsko tržište, a osim već dobro poznatih finansijskih poteškoća za eventualnu ekranizaciju do izdavanja je dijeli i par “spornih” riječi.

“Ima dvije hrvatske riječi koje su bile sporne, ali nasnimiću ih… Bilo je pitanja – zašto si to tako otpjevala? Zato što tamošnji izdavači žele čuti milijun, tisuću… Možda je moja greška što sam to uradila, tada su me nagovorili izdavači. Bilo je ako misliš da ide u region, snimi tako. Trebalo je da snimim verziju za naš prostor jer smo toliko licemjerni da nam ne smeta kada to otpjevaju Severina, Jelena Rozga, Petar Grašo ili Toni Cetinski, ali smeta kada to otpjeva neko odavde. Ipak, lako je rješiv problem, planiram da to učinim. Aktivna sam. I poslije rođenja drugog djeteta imam dosta posla, tako da sam ispunjena što se tiče muzike”, zaključuje Kažanegra.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!