Kako danas izgleda vlasnica hita 99 Luftballons

743556.jpeg

Grupa Nena je sastavljena 1982., a svoj prvi album ‘Nena’ objavili su 1983. godine. Na njemu se nalazila pjesma ’99 Luftballons’ koja je postala hit, kako u Njemačkoj tako i u većini zemalja Evrope.

Pjesma ’99 Luftballons’ (99 balona) je nastala pred kraj Hladnog rata, kad su u Njemačkoj postavljene nuklearne rakete i kad je vladao strah od izbijanja nuklearnog rata. Ideja o 99 balona, koji lete nastala je kad je gitarista iz Neninog benda, Karlo Karges, 1982. za vrijeme koncerta Rolling Stonesa u Zapadnom Berlinu gledao kako se puštaju šareni baloni. Karges je razmišljao kako bi bilo kad bi ti baloni preletjeli granicu, odletjeli na drugu stranu Gvozdene zavjese.

’99 Luftballons’ je bio jedna od pripadnica tada novog žanra u Njemačkoj – takozvanog ‘Novog njemačkog talasa’ (Neue Deutsche Welle), a upravo to je bila glavna smjernicai muzike grupe Nena. Njihova pjevačica pravim imenom Gabriel Suzen Kerner postala je idol širom svijeta. Njemačka verzijaje čak i u Sjedinjenim Američkim Državama dospjela na drugo mjesto, što do danas nije uspjela nijedna pjesma iz Njemačke.

Grupa se raspala 1987, anesuđena zlatarka Nena je nastavila solo karijeru. Nastupila je 1987. godine u njemačkom filmu ‘Der Unsichtbare’(The Invisible), gdje je upoznala švajcarskog glumca Benedikta Freitaga. Godine 1988. rođen je njihov sin Kristofer Daniel, ali je pretrpio povredu mozga tokom rođenja te je preminuo 11 mjeseci kasnije.

Gabriel je 1990. rodila blizance Larisu Mari i Sakiasa Manuela. Nena i Benedikt rastali su se 1992. godine, a nedugo nakon toga je upoznala bubnjara i producenta Filipa Palma s kojom je dobila dvojicu sinova Simeona Joela i Samuela Vincenta.

U oktobru 2005. godine je objavila svoju autobiografiju ‘Willst du mit mir gehen’ (Hoćeš li da pođeš sa mnom) koja je ubrzo postala #3 na njemačkom popisu bestselera.

Iako i danas vrlo aktivna nikada nije ponovila uspjeh s početka 80-tih. Osim pjevanja bavi se glumom, stand-up komedijom, a pokrenula je i svoju izdavačku kuću Laugh + Peas. I dalje njeguje rokerski stil.

Hit iz 1984. ‘Irgendwie, irgendwo, irgendwann’ prepjevala je na engleski i 2002. godine te ga snimila kao duet s Kim Vajld, pjesma ‘Anyplace, Anywhere, Anytime’ snimljena je u svrhu oživljavanja karijere.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!