Kako je nastao veliki hit ex Juge O, Ana

maxresdefault-1-5.jpg

Srebrna krila, jedan od najpopularnijih muzičkih sastava u bivšoj Jugoslaviji, proslavio se davne 1978. godine, a aktivni su i danas.

Lider benda, Vlado Kalember, otkrio je kako je sve počelo. Naime, njihovu popularnost u bivšoj Jugi omogućio im je hit “O, Ana”.

Da Vlado, krajem sedamesetih muzičar-amater dođe do muzičkih urednika, omogućila je Ljerka Lekić, koja je radila kao sekretarica generalnog direktora ondašnjeg Jugotona.

“Došla bi nas poslušati jer je čula buku i rekla da smo joj simpatični. Sredila nam je da još kao grupa Helium snimimo prvi singl. Koji mjesec kasnije pitao sam je da me upozna s Đorđem Novkovićem”, rekao je Kalember.

To se i dogodilo. Majka mu je jedog jutra utrčala usobu, budila ga i rekla da ga zovu iz Jugotona. S druge strane bio je Đorđe Novković. Pozvao je Vlada da oko devet ujutro sljedeći dan dođe k njemu.

“Došao bih i da mi je zakazao u šest sati. Ponio sam ogromni magnetofon iako je kaseta bila sasvim dovoljna. Đorđe ga je uključio i za koji trenutak ugasio. Rekao je da je dovoljno čuo. Nazvao me i sutra, opet u devet ujutro, i opet me mama budila. Došao sam do njega a on mi odsvirao ‘Anu’. Napravili smo demo, Đorđe je poslušao i sagnuo glavu”, rekao je Kalember.

Kasnije je doznao da je, kad bi Đorđe sagnuo glavu, to bio dobar znak. Tad je bio siguran da mu se nije svidjela njihova izvedba.

“Za godinu dana ste prvi bend u Jugoslaviji”, rekao mu je Novković i iznenadio ga. Pravi bend postali su za četiri mjeseca. No sve su diskografske kuće odbile snimiti ‘Anu’ sve dok se Novković nije posvađao u Jugotonu i natjerao ih da snime pjesmu.

“Mi smo tad već bili na ljetnoj tezgi u Vodicama. Desetak dana nakon što je pjesma snimljena, treštala je sa svih radio stanica. I iz džuboksa na mini golf igralištu puštali su je svakih pet minuta. Domaći su me ispitivali: ‘Što ne pjevate Anu kad pjevaš isto ko i taj s radija’.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!