Kako privući strane filmadžije u CG?

#Kinematografija #FilmskiCentarCg #SehadČekić #IvanĐurović

Prije nekoliko mjeseci Vlada Crne Gore usvojila je uredbu za unapređenje i razvoj kinematografije, koja podrazumijeva podsticajne mjere, kao što je povraćaj dijela uloženog novca. Sada su stvoreni uslovi da privučemo što više stranih producenata, ali da li je to dovoljno ili moramo li preduzeti još koraka.

Ilustracija

Do prije samo nekoliko godina, izgledalo je nemoguće da baš vi budete dio velikih filmskih saga. Danas, to je realnost. Blokbasteri i hit serije, poput „Igre prijestola“, Dzejms Bonda i drugih, dijelom se snimaju u Dubrovniku, a vi možete da odete tamo i postanete statista. Druga velika ostvarenja, takođe se snimaju i dosnimavaju u susjedstvu, a Crna Gora nakon donošenja zakona o kinematografiji, i podsticajnih mjera, na dobrom je putu da postane konkurentna.

Osnivanjem Filmskog centra, učinjeno je još više, ne samo u smislu zaokruživanja filmske infrastrukture, već i konkurentnosti naše zemje da susjedima stane uz rame i stranim filmskim ekipama ponudi podjednako dobre uslove kao u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj… Na svaki uloženi euro, stranim producentima koji snimaju kod nas bi se vraćalo 20 centi.

Jedna od rijetik produkcijskih kuća koja se bavi tzv prodakš servisom je Artikulacija, a njen prvi čovjek Ivan Đurović kaže da bi od snimanja blokbastera korist imali inosttrane filmadžije, ali i mi.

Stvaranjem filmske infrastrukture učinjeno je mnogo. Ali ono na čemu trebamo još mnogo raditi je uvezivanje države i naših filmadžija, stvaranje uslova i ambijenta u kojem bi rado boravili i radili inostrani producenti i obuka naših filmskih radnika koji bi kroz određeni period mogli da obavljaju zadatke za strane filmske ekipe.

Your browser does not support the video tag. Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!