Kalember o ponovnom okupljanju Srebrnih krila, današnjoj muzici i braku

#Muzika,FilmITv #AnaRucner #Muzika #Scena #SrebrnaKrila #VladoKalember #ŽeljkoBebek

Vlado-Kalember.jpg

Popularni pjevač Vlado Kalember 1978. godine je osnovao Srebrna krila nakon toga se uspješno okušao i kroz solo karijeru, da bi se, 2012. ponovo vratio kultnoj grupi s kojom je tada objavio posljednji album. Nakon četverogodišnje pauze, javnost je krajem prošle godine obradovala informacija da se Krila ponovo okupljaju. Ne žure sa objavljivanjem novog albuma, pa ove jeseni snimaju pjesmu po pjesmu. Kalember se, u razgovoru za Azru, prisjetio i svojih početaka i otkrio da je Željko Bebek „kriv” za njegov životni put.

“Prije nekoliko dana bio sam na promociji Nenada Ninčevića. Dok smo sjedili za stolom, prišao nam je Željko Bebek, u šali mu kažem: ‘Sve si ti kriv, dok nije bilo ‘Dugmeta’ i tebe, sviranje u klubovima i velikim ljetnjim terasama se činilo kao maksimalni domet u muzici. Onda ste vi krenuli na turneju po sportskim dvoranama i promijenili moj životni put’. Do tada sam se u budućnosti vidio kao fagotist u Zagrebačkoj filharmoniji, a nakon vas sam otišao u ‘krivom’ smjeru”. Iako je klasična muzika ostala moja velika ljubav, mladost, hormoni i neki hemijski procesi u glavi i tijelu su me okrenuli u drugom muzičkom pravcu. S grupom Srebrna krila u početku nije išlo sve glatko, jer je u to vrijeme bilo teško doći do ploče, izlaskom prve sve se promijenilo jer je postala veliki hit. Ne vjerujem baš da imamo svoju publiku, ali određenoj generaciji smo ostali u lijepom sjećanju, jer smo na neki način bili dio njihovog odrastanja”, kaže Vlado.

Kako Vam današnja muzička scena izgleda u odnosu na nekadašnju?

“Kako je danas snimiti nešto u studiju postalo jako jednostavno, jer živimo u vremenu tehnološkog razvoja pa mnogi muzičari imaju u stanu mogućnost da naprave dobar snimak, logično je da je muzička scena svakodnevno zatrpana novim pjesmama. No, nemam uopšte loše mišljene o toj takozvanoj novoj sceni. Ako se i potkrade po koja ‘lošija’ pjesma, mislim da je više problem u brzini kojom se danas radi. Mi smo se duže pripremali za odlazak u studio, pa smo još u fazi vježbanja shvatili da neke pjesme baš i nisu nešto posebno. Na području bivše države je u 70-im i 80-im godinama bilo mnogo iznimno talentovanih autora koji su napisali mnoštvo sjajnih pjesama, pa su na neki način ‘potrošili’ sve riječi i note, tako da je današnjoj mladoj generaciji jako teško napisati nešto, a da to ne liči na nešto od prije”.

Kada vratite vrijeme unazad; dvadeset-trideset godina, koliko ste se mijenjali kao osoba?

“Mene zaista nikada nije interesovalo da se neka ulica zove po meni, niti mislim da sam napravio nešto značajno. Uvijek sam uživao u druženju s mojim momcima iz grupe i baš uskoro ćemo imati koncert u Sofiji, pa se jako veselim što ćemo provesti dva dana u kombiju. I kada vidim nekada na televiziji neki naš stari spot, čini mi se kao da smo ga snimali nedavno, a onda shvatim da je to bilo prije više od trideset godina. Mislim da ćemo se baviti ovim poslom sve dok ne procijenimo da nas je stvarno ružno za vidjeti. Najvažnije je, zbog čega sam veoma srećan, da se mi uz taj rad i dalje jako zabavljamo”.

Iako ste ušli u sedmu deceniju života, zaista dobro izgledate. Čemu pripisujete najveće zasluge za to?

“Komplimenti su uvijek dobro došli, ali, osim što dobro i dugo spavam, mislim da su za to što se dobro osjećam u svom tijelu najzaslužniji moji mama i tata”.

Rijetki su parovi koji nakon razvoda ostaju u dobrim odnosima. Ani Rucner i Vama je to pošlo za rukom. Kako ste uspjeli sačuvati tako dobar odnos?

“Cijeli život sam pazio da me ne napusti razum, pa tako i kada smo se Ana i ja razvodili. Donijeli smo na svijet prekrasno ljudsko biće, koje nas treba i koja ćemo dugo biti potrebni. Ako kod ljudi i postoje različiti pogledi na život, kada je o djetetu riječ, tu ne smije postojati niti djelić milimetra različitosti. Različitost u pogledima na život jednostavno riješite razvodom, ali se ne razilazite jer dijete nema nikakvu odgovornost u vašem neslaganju. Inače mislim da su i žena i muškarac u pravu kada dođe do razvoda. Problem je što različitosti uvijek postoje i ne treba biti talac ili žrtva koncepta zvanog brak. Nemam pravo mijenjati nikoga, niti to sebi želim. I da sam u prošlosti, kada sam upoznao Anu, tačno u minutu znao šta će se dogoditi, opet bih postupio isto”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!