Kristijan Bejl u nemilosrdnom vesternu oskarovskih ambicija (VIDEO)

Da li upravo gledamo trejler za iduću oskarovsku nominaciju Kristijana Bejla(Christian Bale)? Čini se da je tako, bar po ambicji koju ovaj film nosi.

Riječ je o ostvarenju “Hostiles”, reditelja Skota Kupera (Scott Cooper), potpisnika režije filmova poput “Ludo srce” (“Crazy Heart”), koji je Džefu Bridžisu (Jeff Bridges) donio Oskara za najbolju ulogu, pa “Out of the Furnace”, takođe sa Kristijanom Bejlom, te “Crne mise” (“Black Mass”), sa Džonijem Depom (Johnny Depp).

Skot je, očigledno, vičan tvrdo kuvanoj nemilosrdnosti i žestokim, maskulinim protagonistima, koji naseljavaju jednako nemilosrdne i jednako maskuline svjetove. Sa “Neprijateljima” (neka to bude prevod novog Kupervog naslova) nije ništa drugačije.

Bejl igra konjičkog oficira, koji ima zaduženje da isprati poglavicu Šajena i njegovu porodicu nazad na teritoriju koja pripada njegovom plemenu. Teme etničkog čišćenja, genocida i rasnog nasilja, koje su usađene u američku naciju, vrve iz ovih par kadrova koje možemo vidjeti u trejleru.

Čini se da filmu neće faliti političke relevantnosti, niti snažnih uloga – osim Bejla, tu su i Rozamund Pajk (Rosamund Pike), Ves Studi (Wes Studi) i Džesi Plemons (Jesse Plemons), da nabrojimo samo nekoliko imena iz zaista snažne postave. Ovo udružite sa oštrom, širokougaonom fotografijom Masanobua Takajanagija (Masanobu Takayangi) i krvarećom muzikom Maksa Rihtera (Max Richter), i dobijete vestern kakvo naše vrijeme vjerovatno zaslužuje – nemilosrdan i nepotkupljiv, na tragu Istvudovog (Clint Eastwood) “Neoprostivo”(“Unforgiven”).

Iako vesterni odavno ne piju vode ni na blagajnama, ni na nagradnim ceremonijama, možda Kuper ipak ima ono nešto što će se pokazati kao izuzetak ovom trendu.

Pogledajte trejler.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!