Love is in the air na Southern Soul Festivalu

Katarina-SSF@jason__purple-2.jpg

Umjetnica Katarina Tomašević Crawford rođena je u Podgorici, a već 20 godina živi i radi u Londonu. Nakon završenih studija na Likovnoj akademiji na Cetinju i Ecole Regional D’ Expression Plastique u Lilu, u Francuskoj, život je vodio kroz razne umjetničke discipline. Njen projekat Love is in the air na Southern Soul Festivalu je privukao veliku pažnju, a mi vam njene utiske prenosimo u cjelosti:

Foto: Jason Alfred-Palmer

“Prošle godine sam po prvi put, sa četvorogodišnjom ćerkom, došla na SSF i odmah smo se obje zaljubile u divnu plažu, divnu muziku i divne ljude. I da li zato što sam rođena u Titogradu pa sam odmah počela da razmišljam kako bih ja to uradila i šta bih dodala, ili zato što sam vajar, a ambijent više nego inspirativan… Što god da je, moja glava nije prestala da kuva nakon završetka festivala. Hiljade ideja je prošlo kroz nju i trebalo je vremena da se one raščiste i izabere jedna koja je, po meni, u duhu festivala.

Foto: Jason Alfred-Palmer

Organizatore SSF-a , Marka Pavlovića, Nikolu Dobričanina i Petra Lazovića sam jednostavno preko mesindžera kontaktirala i ukratko im objasnila ideju i poslala sketch. Prijala mi je ali i iznenadila njihova hrabrost da mi daju prostor jer, u tom trenutku , ni ja nisam bila sigurna kako će to da izgleda, obzirom da sam izabrala medijum koji se još nije koristio za skulpture. To povjerenje mi je dalo podstrek da dam i više od sebe nego što sam mislila da mogu, i uprkos hiljadu tehničkih i drugih problema, koji naravno da su iskrsli, nisam se dala zaustaviti. Skulptura se, poslije 7 verzija na kojima sam se dosta naučila, konačno oblikovala na samoj plaži uz pomoć ekipe iz Ulcinja i Podgorice. Sat vremena prije zvaničnog otvaranja “Love is in the air” se uzdigao i uokvirio jednu od esencija Southern Soul Festivala.

Foto: Jason Alfred-Palmer

Naravno da sam izabrala ljubav za temu, kad se to osjeća u svakom bitu i ritmu koji dolazi sa zvučnika od nevjerovatnih muzičara i licima ljudi koji ga prate bosonogi u pijesku. I iskreno se nadam da je festival podržan od naših institucija jer na mnogo lijep način povezuje kulturu i turizam i stavlja Crnu Goru na mapu kroz kvalitet koji se rijetko vidi.

A moji radovi su uvjek bili figurativni – o ljudima, sa velikim akcentom na emocije. Zadnjih godina pokušavam da pratim velike skokove koji se dešavaju u elektronici i naravno da ne uspijevam… Ali… Ponekad uspijem da povežem to škuro znanje i pretočim u vajarski jezik. “Love is in the air ” je jedna od njih. Pažljivo slomljena galvanizovana zica na metalnoj konstrukciji kroz koju je isprepleten fiber optic , osvijetljen led lampama i vezan za senzore koji reaguju na zvuk i u ritmu muzike mijenjaju boju. Već imam nekoliko projekata koji se uobličavaju i privode kraju ali sam već unaprijed uzbuđena pomjerima u elektronici i kako će to da utiče na moj rad.

Foto: Jason Alfred-Palmer

Imala sam nekoliko highlights tokom festivala. Prvi je bio sam rad na skulpturi sa predivnim ljudima dok vjetar duva i kiša pada ali se niko ne da, drugi – prepuštanje divnoj muzici nakon završenog projekta…. Ali , u jednom trenu, sjela sam u blizini skulpture. Posmatrala sam nju (naravno, razmišljajući da li mogu bolje) i ljude koji pored nje prolaze… pa se zaustave, nasmiješe, fotografisu… prođju i, i dalje sa osmijehom na usnama, fotografišu opet… parove koji se namjeste u istu pozu kao moji ljubavnici… I izgubila sam osjećaj za vrijeme tu, zaboravila stres, modrice i izgrebane ruke, neprospavane noći … Sve je prošlo… I ne znam koliko dugo sam tako skrivena sjedjela u sjenci baldahina ali nikad neću zaboraviti taj osjećaj.

Za taj osjećaj želim da se zahvalim na povjerenju i pomoći Petru, Nikoli, Marku, Radu, Deju, Ivoni, Đoletu, Damiru, Milu, Nemanji, Luki, Esu, … kao i svima koji su dopustili da skulptura izmami lijep osjećaj kod njih i time nahrani moj”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar