Miki Manojlović: Evropski sam glumac, i nisam jugonostalgičar

#Muzika,FilmITv #PredragMikiManojlović

photo-La-Fine-del-mare-2006-1.jpg

U Srbiji se Predrag Miki Manojlović posmatra ne samo kao glumac i režiser već i kao “gost u TV emisiji ‘Beograd na vodi’”, “budući ministar kulture u budućoj vladi Aleksandra Vučića” ili se prognozira njegov reprizni odlazak u Pariz, ovog puta u roli ambasadora. Njegov fantastičan podvig srpsko-albanskog povezivanja, predstava “Romeo i Julija” u kojoj igraju glumci ova dva naroda (na srpskom i albanskom jeziku) imala je veći odjek u regionu. Često je zastupljen u političkim temama, ali se njegov glumački rad ne smije tako lako zaboraviti budući da je odigrao brojne uloge koje na domaćim prostorima imaju status kultnih.

U filmu “Otac na službenom putu” idete u zatvor jer ste za jednu karikaturu u Politici rekli: “Pretjerali su.” Ko je danas pretjerao i u čemu?

“Generalno, niko ne voli vlast i Srbi je nikad nisu voljeli. Na vlasti je, imajući u vidu tu nacionalnu disciplinu, da pokuša da državu napravi boljom. Nemam mnogo primjera da je neko pretjerao, a ovde inače vladaju pretjerana ponašanja. Društvo je traumatizovano i često reagujemo ostrašćeno, isključivo, tako da su poređenja skoro nemoguća”.

Da li sebe smatrate srpskim ili jugoslovenskim glumcem?

“Smatram sebe evropskim glumcem”.

Da li ste jugonostalgični?

“Ne u onom opšteprihvaćenom smislu te riječi. Ali žalim za propuštenom šansom. Šta će da rade državice nastale iz Jugoslavije? Gdje su ti identiteti? Ne osjećam se strancem ni u jednoj od novih zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije. Pa ni u Prištini. Tamo nisam bio do 2013. godine. A kad sam došao, Albanci na ulici su me ljubazno zaustavljali i željeli kontakt. Bilo je iskrene dobrodošlice”.

Kako to tumačite? Posebno u Prištini?

“Uvijek sam bio protiv rata. Protiv nasilja. I tu možda leži moje prepoznavanje u tim novim zemljama. Pojedini ljudi mogu da povezuju narode, države i ja sam možda jedan od njih. Aleksandar Vučić je u Skupštini spomenuo tri čovjeka koji, između ostalih, vrlo dobro predstavljaju srpsku kulturu u inostranstvu. Dušan Kovačević, Emir Kusturica i ja. I od tog trenutka sam u fokusu nekih građana”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!