„Ne gledaj mi u tanjir“ pobjednik FEST-a

#Fest

U Beogradu je večeras završen Međunarodni filmski festival FEST, a nagrada „Beogradski pobjednik“ za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu pripala je ostvarenju „Ne gledaj mi u tanjir“ hrvatske autorke Hane Jušić.

.

Kako je saopšteno, u glavnom takmičatskom programu Festa ove godine prikazano je 15 ostvarenja iz 12 zemalja, a filmovi iz ovog programa takmičili su se za prestižnu nagradu Beogradski pobjednik.

U žiriju glavnog, takmičarskog programa 45. FESTA bili su: filmski reditelj Srdan Golubović (predsednik žirija), glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, producent Čedomir Kolar i reditelj i producent Dalibor Matanić.

Nagradu žirija dobio je film „Hartston“ (režija: Gudmundur Arnar Gudmundson, Danska / Island) za najbolja režija: „(M)učenik“ (režija: Kiril Serebrenikov, Rusija).

Za najbolji scenario nagrađen je „Toplotni udar“ (režija: Argiris Papadimitropulos, Grčka / Njemačka), dok je za najbolju žensku ulogu nagrađena Ariana Čulina za film „Ne gledaj mi u tanjir“ (režija: Hane Jušić, Hrvatska / Danska).

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Pjotor Skvortsov za film „(M)učenik#, a za najbolji debi „Hartston“.

.

U okviru drugog takmičarskog programa ovogodišnjeg FEST-a „Granice“ prikazano je osam subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

NIN-ova nagrada za najbolji film u kategoriji Granice pripala je ostvarenju „ROKO“ (u režiji rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea).

Specijalna nagrada pripala je filmu „U sijenkama“ (iranskog reditelja Babaka Anvarija).

Najbolji film u nacionalnoj selekciji „Srpski film“ je „Rekvijem za gospodju J“ Bojana Vuletića, koji je odlukom žirija nagrađen za najbolju režiji i najbolji scenario, dok je Mirjana Karanović ponela priznanje za najbolju žensku ulogu u pomenutom ostvarenju.

Žiri nagrade „Nebojša Šukelić“ za najbolji film iz regiona jednoglasno je odlučio da ona pripadne ostvarenju „Noćno življenje“ Damjana Kozolea.

.

„Politikina“ nagrada „Milutin Čolić“ za najbolji film u programu „Srpski film“ većinom glasova je dodijeljena reditelju Bojanu Vuletiću za film „Rekvijem za gospođu J“, a odluku su donijeli Goran Radovanović, Dubravka Lakić i Dara Džokić.

Žiri kritike Srpskog ogranka FIPRESCI, u sastavu: Davor Pavlović, Milorad Dokić i Dragan Jovanović, proglasio je za najbolji film 45. Festa „Ne gledaj mi u tanjir“ Hane Jušić.

U okviru koprodukcionog marketa „Fest Forward“ u nacionalnoj selekciji je nagrađen „Zlogonje“ Raška Miljkovića, a u međunarodnoj poljski projekat „Fortnight“ Agne Vožinske.

Nagrada publike „Gorki list“ za najtraženiji film Festa dodijeljena je ostvarenju „Paterson“ Džima Džarmuša.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!