„Noćna ptica“ najbolji animirani film

#DomKulture #ČlanŽirija

Film „Noćna ptica“ rediteljke iz Slovenije Špele Čadež dobio je prvu nagradu „Zlatni štift“ glavnog takmičarskog programa 11. međunarodnog festivala animiranog filma Animanima 2017 u Čačku.

Žiri u kome su bili Karolina Lopes Kabaljero iz Španije, Tal Gadon iz Izraela i Vasilis Krustalis iz Grčke dodijelio je i posebnu nagrada filmu „Kap po kap“, autorki iz Portugala Lauri Gonsalves.

Svaki član žirija Glavnog programa dodijelio je i jedno specijalno priznanje.

Karolina Lopez Kabaljero se opredijelila za film „Manivald“, autora Kintis Lundgren iz Estonije, Tal Gadon za film „Negativni prostor“ čiji su autori Maks Porter i Ru Kuvahate, a Vasilis Krustalis za film „Lutke ne plaču“ autora Frederika Tremblea.

Žiri takmičarskog programa filmova za djecu Animanime 2017, u sastavu Olga Bobrovska iz Poljske, Timon Leder iz Slovenije i Milan Milosavljević iz Srbije dodijelio je glavnu nagradu „Periskop“ filmu „Jednorog“ francuskog autora Remija Durena.

Specijalna nagrada žirija uručena je fulmu „Niko“ autorki iz Irana Elham Toroghi, a specijalno priznanje pripalo je Evgeniju Fadejevu iz Rusije za film „Hamlet. Komedija“.

Nagrada publike pripala je Evi Cvijanović za film „Ježeva kuća“, dok je specijano priznanje za doprinos umjetnosti animacije ove godine dobio animator iz Kanade Stiven Vološin.

Međunarodni festival animacije Animanima 2017 održan je od 5. do 9. septembra u Domu kulture u Čačku, a u glavnom takmičarskom programu prikazano je 46 filmova iz 24 države.

Festival organizuje Dom kulture Čačak, pod pokroviteljstvom Grada Čačaka i Ministarstva kulture Srbije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!