Novac izaziva najopskurnije ljudske slabosti

#Muzika,FilmITv #DraganPetrovićPele #Gluma #Glumac

77438_dragan-petrovic-pele-foto-vladimir-sporcic-01-422844764_ff.jpg

Dragan Petrović Pele, glumac i profesor glume na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, poznat je po rečenici da je sudbina glumca da bude biran. Kako mu izgleda sudbina brojnih glumica i glumaca u Holivudu koji su se našli zajedno sa filmskim moćnicima u prvom planu zbog seksualnog iskorišćavanja i da li, u tom smislu, studentima i dalje govori da “ne smije čovjek sve što može”, pričao je u intervjuu za novi magazin Original.

“Kada pričamo o Holivudu, jednoj zaista gigantskoj filmskoj industriji, tržištu koje je i te kako projektovano i kontrolisano, gdje je u prvom planu veliki novac, može se očekivati da su u skladu sa tim i posljedice. Da se razumijemo, nemam ništa protiv novca, ali sa tim oslikanim papirima treba biti maksimalno oprezan. Nije preporučljiv potcjenjivački odnos prema energiji koju on nosi i tome koje najopskurnije ljudske slabosti izaziva i nadima. Ne smije čovjek sve što može, ali to je pitanje odluke. Uvjeren sam da oni odlično razumiju ovu veliku misao Marka Miljanova. Razumiju oni da im ja stalno govorim da budu pristojni, da uvažavaju svoje kolege i sve ljude sa kojima dolaze u kontakt”, kaže Petrović.

O tome šta misli što mlađi glumci sve češće završavaju na srednjim stranama novina, u prvom planu, i postaju dio estradnog miljea, kaže:

“Razumijem njihovu potrebu da budu prisutni u medijima svih vrsta i formata, iz različitih razloga i povoda. Nije to ništa što treba apriori oštro kritikovati. Nisam nikada imao potrebu da se pojavljujem u velikoj mjeri u sredstvima javnog informisanja, ali to sam ja, a oni su – oni, svoji i slobodni. Mada moram da priznam da ih ponekad iskritikujem kada neko pretjera, ali to više onako, roditeljski. To je posljedica ogromnog tehnološkog napretka, dostupnosti različitih elektronskih platformi koje je vrlo teško ignorisati, jer navodno nude mnogo, a ne traže ništa, i sve to uz minimum truda. U vrijeme kada je moja generacija studirala, nije bilo baš toliko srednjih strana, bilo je nešto malo naslovnih strana. A svakako da smo željeli da se afirmišemo, uradimo nešto dobro da nas vide i prepoznaju. Ali nije bilo virtuelne realnosti, pa tako ni virtuelnih života i karijera”.

Pele je govorio i o svojim studentima.

“Studentima govorim da budu pristojni, da uvažavaju svoje kolege i sve ljude sa kojima dolaze u kontakt. Da se ponašaju u skladu sa univerzalnim principima ljudskosti i vrline i da ne podilaze svojim slabostima. Da kontrolišu, recimo, u javnom govoru svoj jezik, naročito prema neistomišljenicima, da se ponašaju civilizovano, pristojno, kao što priliči ljudskom biću. Da uspostave vlastiti sistem vrijednosti, etiku čistog i otvorenog srca, bez velikog potcjenjivačkog potencijala i bez straha od neuspjeha”, rekao je Pele.

‘”Budite svoji”, to stalno ponavljam studentima tokom sve četiri godine našeg druženja. To znači da je veoma važno da upoznaju sebe, svoje unutrašnje biće, svoje Ja. Da uspostave kontrolu, vladaju sobom, slobodno odlučuju, misle i osjećaju, te da po završetku studija potvrde svoju individualnost u praksi”, dodao je.

FOTO: Vladimir Poričić

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!