Otvoren 23. Sarajevo Film Festival

#SarajevoFilmFestival

Na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu večeras je zvanično otvoren 23. Sarajevo Film Festival (SFF), na kojem će biti prikazano ukupno 235 filmova iz 54 zemlje.

Foto: Sarajevo film festival

Ovogodišnji SFF donosi 43 svetske i 23 međunarodne premijere, a otvoren je filmom „Druga strana nade“ finskog reditelja Akija Kaurismakija.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra ranije je najavio da je SFF međunarodni festival s fokusom na region.

Nakon uspješne svjetske premijere na Montengro film festivalu u Herceg Novom, cronogorski film „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“ u Sarajevu će imati predstavljanje regionu.

Ostvarenje u režiji Zorana Markovića Zonja, rađeno po scenariju Aleksandra Radunovića Popaja, biće prikazano u okviru selekcije Predpremijere, u subotu, 12. avgusta u 21:45 sati u multipleksu Sinemy City.

Riječ je o selekciji 29 filmova iz regiona i ostatka Evrope koji svoj bioskopski život počinju na jesen.

Foto: Sarajevo film festival

Što se tiče filmova iz regiona, pPretpremijeru na SFF-u imaće i film „Agape“ hrvatskog reditelja Branka Šmita, sa Goranom Bogdanom u ulozi sveštenika pedofila.

Posebnu pažnju publike privući će premijera pilot epizode serije „Senke nad Balkanom“ autora Dragana Bjelogrlića.

Na filmski festival u Sarajevu ove godine dolaze i istaknuti reditelj Oliver Ston i slavni britanski komičar Džon Kliz, kojima će za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva.

Prvi SFF održan je 1995. godine, da bi u godinama koje su uslijedile ponio titulu prestižnog medjunarodnog festivala i najveće filmske smotre u regionu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!