Pjesma “Dimitrijo, sine Mitre” krije tragičnu sudbinu

#Muzika,FilmITv #Dimitrijo #SineMitre #StanaAvramovićKaraminga

opktkpTURBXy80OWJhZTk1OTlmYWM5MTRmOWFiYWI1ZmI2NDQ2NzJjOC5wbmeRkwLNAp4A-Copy.png

Pjesmu “Dimitrijo, sine Mitre” mnogi rado poručuju u kafani, toliko je postala dio naroda da se počelo vjerovati da je narodna pjesma. Ali njen autor je Stana Avramović Karaminga iz Vranja, ugledna vranjanska pjevačica. Stvorila je pjesmu prema jednoj istinitoj, tragičnoj sudbini, prenosi Žena Blic.

Stani je majka na samrti ispričala priču po kojoj će nastati čuvena pjesma. Dimitrije, Stanin brat od tetke, oženio se djevojkom Stanom, po kojoj je autorka dobila ime i za koju se pričalo da je bila najljepša djevojka od Vranja do Niša. Dimitriju je pripala djevojka koju su svi željeli, ali nisu mogli da imaju djece.

“Badava Stano tvoja ljepota, kad nisi rodila muško ili žensko. Svi se kunu u djecu, a ja u tebe”, počeo je vremenom da joj prebacuje.

Stanu ujak Toma, Karamingin otac, spašava samoubistava i predlaže joj da zatrudni sa drugim čovjekom. U četrdesetoj godini ljepotica donosi srećnu vijest, svi s radošću očekuju bebu, ali ona umire na porođaju, ostavlja kući dijete koje su silno željeli.

Ujka Toma odlučuje Dimitriju da kaže istinu:

Stana Avramović Karaminga

“Izjedosmo Stanu, prvo tvoja majka, pa ti i onda ja… Tvoja majka, što je kinjila. Ti što si nerodan, a ja što sam je savjetovao s koga da ide. Da znaš, dijete nije tvoje.“

Dimitrije odgovara da su i onako dijete htjeli da usvoje, da je ovo bar “moja Stana rodila”, a sjutradan, na groblju, pred rođacima, dok su Stani davali prvu subotu, Dimitrije vadi pištolj, ubija se, prije toga zatraživši da ga pored Stane pokopaju.

Od tuge tri dana kasnije umire mu majka Bosa, malo kasnije i ujak Toma.

Tako je Stana Karaminga izgubila oca. Stana je umrla 1969. godine, na sahrani su po njenoj želji svirali ovu njenu pjesmu, koja je opisala tragičnu priču njene porodice.

Pjesma je najduže poznata po interpretaciji Vasilije Radojčić, a u novom ruhu donijela ju je Bilja Krstić.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!