Predstavljena monografija Dragana Nikolića

#DraganNikolić

Umjetnička biografija legendarnog jugoslovenskog glumca Dragana Nikolića „Gospodin Mangup“, koju su ispisali reditelji, dramaturzi, kritičari, scenaristi i pisci koji su sarađivali sa njim, danas je predstavljena u Ateljeu 212 u Beogradu.

Foto: Beta

Biografiju je priredila Radmila Stanković, koja je na promociji kazala da knjiga nije životopis u užem smislu, već knjiga o Draganu Nikoliću kao filmskom, pozorišnom i televizijskom glumcu.

„Monografija je jedinstvena zato što obuhvata tri segmenta glume. Ne mogu se mnogi glumci pohvaliti da su dobri, sjajni kao filmski, televizijski i pozorišni, kao Dragan Nikolić“, rekla je Radmila Stanković.

Ona je kazala da joj je „posebno drago“ što će čitaoci prvi put biti prilici da vide cijeli pozorišni opus Dragana Nikolića, kao i dobre kritike kojima je Saša Milosavljević pokazao „kako je bio dobar pozorišni glumac“.

„Pojela ga je slava Flojda, Prleta i svega ostalog. Nema u svijetu biografija koje se na taj način prave o jednom umjetniku“, rekla je ona.

U biografiji, u izdanju Lagune, svoje priče i sjećanja na Nikolića ispričali su filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramaturg Predrag Perišić, pisac i akademik Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra i Miloš Radović i Dragoljub Draža Petrović, novinar i glavni urednik Danasa. Urednica fotografije je Goranka Matić.

Foto: Beta

Pisac i akademik Dušan Kovačević izrazio je zadovoljstvo zbog objavljivanja monografije istakavši da predstavlja „brz i lijep pregled svega što je Dragan Nikolić radio skoro pola vijeka“.

„Gaga je veliki simbol ovog grada. Ostao je u sjećanju generacija i generacija ovoga grada, a uz pomoć filmova i svega što je radio ostaće i u generacijama koje će ga tek gledati. Pamtim ga kao velikog prijatelja, upoznali smo se početkom ’70-tih godina i od tada smo se družili i radili jako puno“, rekao je Kovačević i dodao da ne razmišlja njemu kao čovjeku koji je zauvijek otišao, već kao o čovjeku koji će se vratiti.

Glumica Gorica Popović opisala je Nikolića kao „gospodina, mangupa i šmekera“, navodeći da je bilo veliko zadovoljstvo raditi sa njim.

„Ne znam da je nekada napravio neslanu šalu, a uvijek se šalio – dostojanstveno, dirljivo, skormno, uvijek je nosio svoju popularnost i ljubav prema publici. Iza te neodoljive maske velikog dječaka krilo se jedno divno široko toplo srce i tek smo saznali kada je otišao koliko je puta pomagao, prijateljima, nepoznatima, djeci“, rekla je Gorica Popović.

Reditelj Goran Marković rekao je da kada bi neko od njega tražio da opiše Beograd, on bi opisao Dragana Nikolića – „vedar, širokogrud, otvoren, skorman, duhovito – samoironičan“.

Foto: Beta

Generalni direktor Strateškog poslovog područja kafa Atlantic Grupe Andrej Bele kazao je da je inicijativa za knjigu „Gospodin mangup“ potekla od Grand kafe kao znak zahvalnosti za Nikolićev trud i djelo, kao i za dugogodišnju saradnju u reklamama.

Pred kraj promocije monografije na Velikoj sceni Ateljea 212 nastupio je muzičar Dado Topić s pjesmom „Flojd“ iz filma Nacionalna klasa.

Topić je poslije promocije novinarima rekao da je „Gaga bio naš Džejms Din, koga su svi obožavali“ – „uzor, idol, šmeker“, kojeg niko nije mogao kopirati zato što je bio jedinstven.

„Ja sam bio taj sretnik koga je Simke (Zoran Simjanović) odabrao za izvođača. Kad je Simke počeo da radi muziku za film zvao me je i rekao imamo nešto izvanredno, ja mu odgovorim: ‘Znam da ti uvijek nešto izvanredno radiš’, a on meni kaže: ‘Ovo je za Gagu Nikolić’. Rekao sam: ‘Onda svakako’. Kada sam čuo za taj film rekao sam super, onda ću i ja postati malo popularan uz taj ‘song’, nijesam ni sanjao da će potrajati toliko dugo, na svojim koncertima moram da sviram tu pjesmu, klinci viču uvijek ‘flojd, flojd“, rekao je Topić.

Foto: Beta

Na predstavljanju monografije u Ateljeu 212 pušten je snimak u kojem Dragana Nikolić na francuskom jeziku kazuje stihove pjesama „Sjutra u zoru“ Viktora Igoa, kao i stihove pjesme „Dezerter“ Borisa Vijana.

Na promociji je glumica Katarina Žutić pročitala pismo glumice i supruge Dragana Nikolića, Milene Dravić, koja zbog bolesti nije mogla da prisustvuje promociji, kao i pismo glumca i njegovog dugogodišnjeg prijatelja Žarka Lauševića.

Umjetnička biografija je nastala u dogovoru sa Milenom Dravić, uz saradnju sa Radio-televizijom Srbije, na inicijativu Grand Kafe.

Dragan Nikolić umro je u Beogradu 11. marta prošle godine u 72. godini poslije duge i teške bolesti. Ostvario je više od stotinu uloga, bez kojih se ne može zamisliti domaća filmska i pozorišna umjetnost.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!