Reddit korisnik je stvorio nevjerovatnu mapu sa 1.800 najboljih filmova

#NemogućaMisija #Mission:Impossible

Mapa-filmova.png

Postoje razne stvari koje možete da radite kada vam je dosadno. Možete, recimo, da pogledate neki film, oštrikate tople čarape, istrčite koji kilometar na vazduhu ili prebacujete kanale do iznemoglosti. I sve to djeluje svrsishodnije od ideje “hej, napraviću mapu filmskog svijeta”!

Srećom, postoje ljudi kojima svrha nije osnovno mjerilo pri odluci na šta će potrošiti svoje vrijeme, pa smo u svojevrsnom l’art pour l’art maniru dobili – “Veliku mapu Filmosvijeta” (“The Great Map of Movieland”). Njen kreator je David Onora (David Honnorat), korisnik platforme Reddit, koji je osmislio i dizajnirao mapu 1.800 filmova koje svako treba da pogleda u svom životu.

Njegov Filmosvijet je zaista to – svijet u kojem su filmovi predstavljeni kao gradovi različitih veličina, zavisno od toga da li su u pitanju “obično” dobra ostvarenja, oni koje obavezno morate da pogledate, remek-djela ili dobri rimejci. Filmogradi (da se nadovožemo na Davidov rječnik) međusobno su povezani magistralama, auto-putevima i željeznicom, te podijeljeni u žanrovske regije.

Tako su na obalama Akcionog zaliva smješteni “Nemoguća misija“ (“Mission: Impossible”) i “Kill Bill”, kao i “Spasavanje redova Rajana” („Saving Private Ryan“), koji ujedno pripada i Parku svjetskih ratova. “Isijavanje” (“The Shining”) je nezvanična prijestonica Šume sjebanosti, na čijem istoku se pruža Vesternska pustinja, dok je “Buntovnik bez razloga“ (“Rebel Without a Cause”) jedan od izolovanih na Ostrvu tinejdžera.

I to je samo dio ove fascinatne i prezabavne mape. Upitan od strane drugog Reddit korisnika kako je izabrao filmove, Onora je objasnio da su u 70% slučajeva to njegove preporuke, 15% su filmovi koje nije gledao, ali je čuo i čitao mnogo pohvala za njih, dok su preostalih 15% filmovi koje lično ne voli, ali su dio filmske istorije i pop kulture.

Kliknite ovdje i sami prošetajte Davidovim Filmosvijetom, te potražite svoje najdraže gradiće ili metropole.

Izvor: Bosonoga

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!