Često korišćenje ruža za usne opasno po zdravlje

#Moda #RužZaUsne

Rouge-Dior-999-Matte_2.jpg

Koliko god nas jedan potez ružem može uljepšati u trenu, toliko nam može i dugoročno naštetiti zdravlju, pogotovo ako pretjerujemo. Naime, naučnici sa američkog Univerziteta sproveli su istraživanje na ruževima za usne i došli do zabrinjavajućih rezultata.

Ispitali su 32 različita proizvoda za usne i u njima otkrili velike koncentracije olova, hroma, aluminijuma i još pet teških metala. U nekim proizvodima koncentracije su bile toliko visoke da izazovu opravdanu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i neuroloških poteškoća.

Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste ruž u prosjeku na dan može apsorbovati oko 24 miligrama proizvoda, a one koje usne mažu baš svaki dan i do 87 miligrama. A što se tiče postotka metala, prosječna korisnica ruža za usne dnevno može unijeti i do 20 odsto veću količinu aluminijuma i mangana od dopuštene, ističu naučnici.

Naravno, to ne znači da odmah morate prestati koristiti ruževe i baciti ih sve u smeće. Usne i dalje možete slobodno mazati u svoju omiljenu nijansu, samo pokušajte u tome biti umjerene. Brendovi u istraživanju nisu imenovani, no naučnici ističu da nema velikih razlika između svih koji su prisutni na tržištu i da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!