Kako ostati fit u 30-ima?

Tridesete su jedna od najboljih decenija za ženu. Kao što ste i same primjetile, sada donosite odluke mnogo brže. Lakše se odlučujete za pravu stvar, bio to par cipela, ili poslovna ponuda. Osjećate se punom samopouzdanja i mnogo opuštenijom što se tiče fizičkog izgleda. Međutim, baš tu leži zamka. Tridesete imaju svoje izazove, a jedan od njih je ostati fit.

Foto: Pixabay

Istina je da se metabolizam usporava u tridesetim, i sa te strane se malo šta može promjeniti. Ne možemo sprečiti prirodne procese. Sa nekim stvarima se moramo pomiriti. Doduše, to svakako nije višak kilograma. Ostati fit u tridesetim može biti prilično lako, uz par izmjena dosadašnjeg načina života. Evo kako da to postignete.

Prihvatite činjenice

Nekada je Vaše tijelo mnogo lakše dostizalo formu koju želite, i bilo je dovoljno samo par dana da se vratite na staru kilažu i uđete u svoje najtesnije farmerke, ili obučete omiljenu mini suknju. Danas, međutim, to više nije moguće. Shvatite svoje limite. Količina ića i pića na koje ste navikli je prošlost. Nove decenija – nova pravila, i to je to. Ne vredi opirati se, već prilagoditi.

Napravite realan raspored

Svejedno da li ste pretprpane kućnim i/ili poslovnim obavezama , ako imate želju da budete u formi, morate shvatiti da to iziskuje vrijeme, i da ga morate stvoriti. U tridesetim se obaveze svih vrsta prosto nagomilavaju i teško je držati korak sa njima. Ipak, nije nemoguće.

Foto: Pixabay

Zapišite u svoj notes kada je vrijeme za treninge, i budite realne. Ako trening traje pola sata ili sat, to iziskuje makar sat ili dva Vašeg dragocjenog vrjemena. Mnoge žene se isfrustiraju i prestanu sa fizičkom aktivnošću jer im se čini da nemaju vrjemena za to. Naprotiv, obično su očekivanja u vezi sa potrebnim vrjemenom nerealistična, i stoga sami sebi stvaramo presiju jer nismo u stanju da ispunimo (nearealna) očekivanja.

Manje slatkiša

Koji god da ste tip građe, i koja god da ste krvna grupa (ukoliko se držite takve ishrane), jedno je sigurno: mogli biste češće odoljevati slatkišima! Prestanite da kupujete grickalice, i da mislite kako uvijek morate pojesti čokoladicu/mafin/keksić (dva, tri, pet..) dnevno. Sve te divne, minijaturne poslastice kriju gomilu nepotrebnih kalorija, a pritom imaju skoro nikakvu hranljivu vrednost. Postoji sasvim dovoljno šećera u voću, pa čak i tu ne treba pretjerivati.

Metabolizam je sporiji u tridesetim nego u dvadesetim, stoga je pravo vrijeme da smanjite dnevni unos šećera, radi forme i celokupnog zdravlja.

Hitratacija

Da bismo održali sve metaboličke procese na zavidnom nivou, moramo im obezbediti gorivo. Ono što nas pokrjeće (osim kiseonika, jelte) jeste voda. Pijte litar i po do dva dnevno, i sav trud će se isplatiti.

Foto: Pixabay

Bez dovoljno vode, naše tijelo se muči, pa neće biti u stanju da sagorjeva masne naslage dovoljnom brzinom bez obzira na zdrave obroke i treninge.

Trčanje

Fotografija preuzeta sa thespot.me

Kad smo kod brzine, krajnje je vrijeme da se posvjetite najlakšem načinu za dovođenje u top formu – trčanju! Gdje god da živite, sigurno postoji manje ili više dobar prostor za to. Ne brinite o koljenima i zglobovima. Savremeni modeli patika su napravljeni od toliko naprednih materijala da je i trčanje po betonu i sl. potpuno bezopasno, tj. neoptjerećujuće. Naravno, to važi za trkače koji nemaju trenutnih zdravstvenih problema.

Ako nemate pretjeranu želju, makar obujte patike i izađite u šetnju. Udoban korak je i lak korak, i želja za džogingom će se spontano javiti dok lagano šetate.

Ostanite motivisani

U dvadesetim, motivacija je obično bila tipa „ želim da izgledam što bolje u toj haljini/na plaži“, „želim da se dopadnem drugima“, „lakše ću naći dečka“, „svi mi govore da treba da smršam“ i tako dalje. Svejedno koliko površni razlozi bili, svakako su davali motivaciju i rešenost da uspjete. U tridesetim, doduše, uglavnom se ne optrećujemo tuđim mišljenjem. Ako ste se ovako hrabrili u dvadesetim, u tridesetim se osjećate potpuno demotivisano.

Shvatite, svako ulaganje u sebe je ulaganje u budućnost i zdravlje. Ako smo zdraviji, odmah smo srećniji, a sa nama i naša porodica. S druge strane, zdrave navike olakšavaju budući život, počev od najosnovnijih sitnica  kao što je kupovina trendi odjeće (neki komadi ne izgledaju dobro u L ili XL veličini, zar ne) pa do prostog zadovoljstva što Vas ništa ne boli (u porjeđenju sa vršnjacima).

Posljednje zrnce mudrosti: tolike žene su uspjele, uspjećete i Vi! Istraživanje je pokazalo da se žene manje goje u tridesetim, vjerovatno baš iz razloga jer primenjuju savjete koje smo naveli. Prema tome, moguće je, i na dobrom ste putu da izgledate najbolje do sad!

 

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!