Kako se Odri Hepbern zahvalila Živanšiju za haljine koje je kreirao za nju

audrey-givenchy.jpg

Pariska moda nikad neće umrijeti, ali jedan njen bitan dio definitivno jeste 10. marta. U svom zamku Žonše, nadomak francuske prijestonice, u kome je živio okružen bronzanim skulpturama iz 18. i 19. vijeka, legao je da spava i više se nije probudio Iber de Živanši. Imao je 91 godinu i sva modna priznanja ovog svijeta. Bez njega sigurno ne bi bilo čuvene francuske mode rođene početkom pedesetih godina prošlog vijeka, bez njega ta moda više nikad neće biti ista.

“Umro je u snu”,saopštio je novinarima Živanšijev dugogodišnji partner Filip Vene (88), takođe modni dizajner.

Više od šest decenija Iber i Filip su živjeli zajedno. Upoznali su se početkom pedesetih dok su zajedno radili kod legendarne Else Skjapareli, i od tada su bili nerazdvojni. Filip mu je davao podstrek, ali ipak je Iber bio taj koji je vukao ključne poteze. Jedan od takvih bila je njegova saradnja sa Odri Hepbern, koja je počela kreiranjem toaleta za njen film “Sabrina” (1954, reditelj Bili Vajlder), a završila se 2006. kad je na aukciji u Londonu čuvena mala crna haljina, koju je glumica nosila u ostvarenju “Doručak kod Tifanija”, prodata za vrtoglavih 467.200 britanskih funti.

“Kad je Odri došla kod mene u Pariz i zatražila da osmislim haljine za film “Sabrina”, nisam ni znao ko je ona. Mislio sam da se radi o Ketrin Hepbern“, izjavio je Živanši u jednom intervjuu prije nekoliko godina.

U početku se nećkao, ali Odri ga je pozvala na večeru.

“To je u ono vrijeme bilo stvarno iznenađujuće od mlade, lijepo vaspitane dame”, sjećao se kreator.

Glumica ga je ubijedila i u “Sabrini” je blistala u njegovoj haljini boje slonovače, protkanoj crnim cvjetovima.

Odri Hepbern je nosila toaletu sa potpisom Givenchy i 1954. na dodjeli Oskara, kad je nagrađena za najbolju žensku ulogu u filmu “Praznik u Rimu”. Sedam godina kasnije Iber će joj skrojiti slavnu malu crnu haljinu za “Doručak kod Tifanija”.

“On je mnogo više od dizajnera, on je stvaralac posebnosti, rekla je jednom prilikom glumica za svog francuskog prijatelja.

Živanši je bio plave krvi, njegov otac Lisjen Tafen bio je markiz od Živanšija, dok porodica vuče korijene iz Venecije. Iberov stariji brat Žan-Klod naslijedio je markišku titulu, a godinama je bio direktor sektora za parfeme u kompaniji Givenchy. Sa 17 godina Iber se iz rodnog Boveza preselio u Pariz, gdje je upisao studije lijepih umetnosti. Maštao je da radi kostime za Kristobala Balensijagu, ali se morao zadovoljiti saradnjom sa tada nepoznatim Pjerom Balmenom i Kristijanom Diorom.

Od 1947. do 1952. sarađuje u studiju avangardne Else Skjapareli, a 1952. organizuje prvu samostalnu reviju. Prikazao je kolekciju nazvanu “Betina Gracijani”, po imenu i prezimenu tada najčuvenije pariske manekenke. Bilo mu je samo 25 godina kad je proglašen najmlađim dizajnerom savremene pariske modne scene, u to vrijeme najslavnije u svijetu.

O saradnji sa Odri Hepbern već je bilo riječi, ali manje je poznato da je ona bila zaštitno lice prvog Živanšijevog parfema. To je bila prva promotivna kampanja u svijetu u kojoj je zaštitno lice bila neka slavna osoba, a svakako i posljednja u kojoj je to lice sve odradilo besplatno. Odri se na taj način zahvalila Iberu za sve divne haljine koje je kreirao za nju.

Živanšijeve modele nosile su najslavnije dame 20. vijeka: Dona Anjeli, Loren Bekol, Ingrid Bergman, Marija Kalas, Renata Tebaldi, Kapisin, Marlen Ditrih, Greta Garbo, Grejs Keli, princeza Salimah Aga Kan, Žana Moro, Žaklina Kenedi Onazis, iranska carica Farah Diba, Li Radzivil, baronica Polin de Rotšild, Dajana Vriland, vojvotkinja od Vindzora…

Poslije penzionisanja Živanši se posvetio sakupljanju bronzanih figura i uređenju dvorca Žonše, u mjestu Er-e- Loar nadomak Pariza. Svoju kolekciju prikazao je 2014. na Bijenalu antike koji je organizovala aukcijska kuća Kristi, a retrospektiva njegovih skulptura bila je postavljena u madridskom muzeju Tisen-Bornemisa. Okružen svojim omiljenim bronzanim kipovima zaspao je 10. marta i više se nije probudio. Dobar dio modne istorije otišao je zajedno sa njim.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!