Kako su rumunske bakice uzvratile udarac velikom Dioru

bihor_couture-e1530362867956.jpg

Mnoge stvari posluže kao inspiracija modnim dizajnerima. Nekada, to su priroda, muzika ili neki određeni umjetnički pokreti.

Međutim, u posljednje vrijeme modne krugove pomeo je novi trend, a to je onaj kojim prisvoje etno dizajn koji je gotovo sinonim identitetu određene zajednice, prenosi Lolamagazin.com.

Iako je lijepo vidjeti da tradicionalno još uvijek stimuliše umjetnike širom svijeta, kada treba podvući crtu? Kada je produkt original, a kada ga možemo smatrati kopijom?

Da vas uputimo u stanje stvari u modnoj industriji. Jedna od Louis Vuitton kolekcija posudila je dizajn obrazac koji ukrašava deke koje nose pripadnici Basato plemena.

Za kolekciju proljeće/ljeto 2018. godine, dizajnerka Stella McCartney je bila inspirisana tradicionalnim printovima iz Afrike.

Ni Christian Dior nije odolio, pa je i njegova marka optužena da je plagirala dizajn jednog indijskog brenda.

Ipak, ovo nije prvi put da je ovaj luksuzni brend kopirao tradicionalnu odjeću. U njihovoj kolekciji “Pre-Fall 2017” našao se prsluk koji je gotovo identična kopija rumunskog vezenog kaputa.

Najveća razlika između ova dva odjevna predmeta je to što Dior svoju verziju prodaje za 30.000 eura.

Uprkos ovoj cijeni, originalni kreatori ne dobijaju ništa od prodaje. Iako je jasno da se radi o kopiji, modna kuća nije navela originalne zanatlije kao inspiraciju ili ih pomenula u bilo kom kontekstu. Ali ne brinite, u priču je ušao modni magazin “Beau Monde” sa namjerom da ispravi ovu nepravdu.

Naime, magazin se udružio sa organizacijom “McCann Worldgroup Romania” i lansirao novu liniju odjeće koju su sugestivno nazvali “Bihor Couture” (Bihor visoka moda).

Ovaj modni brend inspirisan folklorom prodaje odjeću koju prave lokalne zanatlije iz okruga Bihor, u Rumuniji.

U njihovoj ponudi se našao i prsluk koji je inspirisao Dior, nazvan je “Beius Jacket” i može se kupiti po mnogo povoljnijoj cijeni od 500 eura. Osim što je jeftinije, na ovaj način biste kupili original, a ne originalnu kopiju, kako je Diorov produkt nazvala jedna od lokalnih dizajnerki.

“Bihor Couture” nudi i druge autentične rumunske odjevne predmete poput bluza, košulja ili bilo kakvih modnih dodataka, a svi su kreirani prateći tradicionalni dizajn motiv Bihora.

Kreirana je i online prodavnica čiji je cilj da pomogne prikupljanju novca za zajednicu, kao i za promociju duha folklora u ovim modernim danima.

“Svi prihodi idu direktno zanatlijama iz Bihora. U ovom trenutku, inicijativi su se pridružila tri lokalna umjetnika, a regrutacija još uvijek traje. Kampanja je počela prije nekoliko dana, a prodavnica je već primila mnogo narudžbi. Imamo bar pet narudžbi za poznati prsluk, ali i za neke druge predmete”, rekli su iz tima kampanje “Bihor Couture”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!