Preminuo poznati modni kreator Živanši

Slavni francuski modni dizajner Iber de Živanši preminuo je u 92. godini.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Vijest o smrti slavnog dizajnera, poznatog po kreacijama za Odri Hepbern i Džeki Kenedi, potvrdio je njegov partner Filip Vene, prenosi BBC.

„S velikom tugom obavještavamo vas da je Iber de Živanši preminuo“, izjavio je Venet, objavila je modna kuća „Živanši“.

Njegova modna muza bila holivudska glumica Odri Hepbern, a odijevao je i ostale ikone stila, poput Grejs Keli, Elizabet Tejlor, Džeki Kenedi, Loren Bakal, Ingrid Bergman, Marlin Ditrih, Gretu Garbo, ali i mnoge druge.

Iber de Živanši rođen je u francuskom gradiću Bove 21. februara 1927. godine u porodici u kojoj je bilo mnogo umjetnika. Između ostalog, Iberov pradjeda sa majčine strane izrađivao je kostime za pozorište, a neki njegovi modeli otišli su i u Jelisejsku palatu.

Njegov otac je bio markiz od Živanšija i nadao se da će njegov sin postati advokat, ali Živanši je veoma mlad počeo da pokazuje interesovanje za dizajn, prenio je Rojters. Mladi Živanši je počeo studije prava, ali se nakon Drugog svjetskog rata upisao u Školu lijepih umjetnosti u Parizu.

Njegova prva kolekcija pojavila se 1952. godine i zaradila je oko milion eura u porudžbinama, što mu je omogućilo da osnuje sopstvenu kompaniju – „The House of Givenchy“ 1952. godine.

Poslije fenomenalnog debija otišao je u Njujork gdje je konačno upoznao Kristobala Balensijagu sa kojim je ostao prijatelj do njegove smrti.

Prijateljstvo sa Odri Hepbern, koju je upoznao 1953. godine na snimanju ostvarenja Sabrina, pomoglo mu je da se vine među zvijezde modne scene.

Tokom 40 godina saradnje i druženja sa glumicom koju je nazivao svojom muzom nastale su brojne kreacije koje će ostati zabilježene u istoriji mode, ali i filma.

Osim garderobe, Iber je kreirao za svoju kuću i parfeme i tkaninu za opremanje enterijera hotela. Nakon više od 30 godina Živanši je 1988. godine prodao svoj brend kompaniji „LVMH Moe Emesi – Luj Viton“.

Modni kreator povukao se iz modne industrije 1995. godine kada je za glavnog dizajnera kuće „Živanši“ postavljen Džon Galijano.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar