Puter je najbolji saveznik ljepote

Prva međunarodna konferencija o Vrancu i drugim
crnogorskim autohtonim sortama vinove loze

#Moda #Koža #Njega #Puter

ThinkstockPhotos-140756135.jpg

Ako se u vašem ormariću sa kremama još uvijek ne nalazi “body butter”, jesen je pravo vrijeme da ga probate i uvjerite se zašto je on već nekoliko godina jedan od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda.

Puter ili maslac je biljno ulje koje se na sobnoj temperaturi nalazi u čvrstom stanju, a topi na temperaturi tijela. Najčešće je egzotičnog mirisa i predstavlja riznicu masnih kiselina, antioksidansa i vitamina, pa kao koktel sastojaka koži pruža sjaj, svježinu, mekoću i nježnost.

Najpoznatiji su kakao, ši ili karite i mango puter, a koliko su maslaci u posljednje vrijeme postali zanimljivi potrošačima svjedoči činjenica da na tržištu ima sve više onih koji nisu dobijeni direktno iz sjemena biljke, nego su nastali ubacivanjem nekog ulja u neki drugi puter, vosak i slično. Tako možemo da se susretnemo sa puterom od masline, lavande, pistaća, badema, bundeve, avokada, aloje i drugima. Iako su to derivati nastali miješanjem različitih tekstura, oni nisu ništa manje kvalitetni od čistih putera.

Pročitajte još:   VIDEO: Ogromna gužva u Delti zbog dolaska "jutjuberke" Marije Žeželj

Maslac je proizvod koji umiruje kožu, pruža joj zaštitnu ulogu, vlaži je i omekšava, a gotovo uvijek sadrži neke ljekovite sastojke. Najveći spektar djelovanja ima ši puter, koji se dobija iz orašastih plodova karite drveta koje raste u centralnoj i zapadnoj Africi. To drvo prve plodove daje poslije 25 godina, a punu zrelost dostiže tek sa pedeset, zbog čega je njegova sječa strogo zabranjena u Africi, dok je proizvodnja ši putera od velikog značaja za ovaj kontinent. “Karite” inače znači “drvo života”.

Zahvaljujući hidrirajućim svojstvima ši puter se upotrebljava za suvu kožu, kao i za probleme poput svraba, psorijaze, ekcema, dermatitisa, zadebljanja i pucanja, a odličan je i za ispucale usne. Takođe, on pomaže kod raznih alergija, ujeda insekata, opekotina od sunca, iritacija izazvanih brijanjem. Karite maslac podmlađuje kožu i vraća joj elastičnost, kao antioksidans pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, a zbog izuzetne sposobnosti penetracije može čak da umiri i bol u zglobovima. Dobar je za svaki tip kože, čak i za masnu jer ne zapušava pore. Ši puter je prirodni štit od sunčevog zračenja i ima SPF 6.

Pročitajte još:   Najpopularniji odjevni komadi na Instagramu u 2017.

Kakao puter se dobija iz pečenog sjemena ploda biljke kakaovac i obiluje vitaminima A, B1, B2, B3, C i E i antioksidansima. On dubinski hrani kožu i štiti je od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Preporučuje se kod ekcema, dermatitisa i strija. Svijetlobež je boje i miriše na čokoladu, dok se u prehrambenoj industriji koristi za njeno pravljenje. Ulazi u sastav raznih losiona, sapuna, krema za tijelo, balzama i ruževa i svima daje predivnu aromu.

Mango puter se dobija presovanjem koštica ploda manga. Svijetložute je boje, polučvrst na sobnoj temperaturi i u dodiru sa kožom se topi nevjerovatnom brzinom. Ima predivan, egzotičan miris, pogodan je za stariju kožu jer smanjuje bore i efikasno uklanja ožiljke od strija i akni i čuva je od UV zračenja. Uz to, pomaže i kod ujeda od insekata, ublažava opekotine i bol u mišićima.

Čest sastojak u losionima i kremama za tijelo je i kokosov puter, odnosno ulje. Njega ljubitelji “home made” kozmetike obožavaju jer se lako miješa sa sastojcima za spravljanje kućnih krema i balzama i izuzetno se lijepo razmazuje i upija.

Pročitajte još:   Preminuo modni kreator Azedin Alaja

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar