To što je okružen ženama čitavog života, Lazar gleda kao trening koji ga je uveo u modu

Crnogorski dizajner Lazar Ilić poznat je po tome što nikada ne ostavlja ravnodušnim ljude oko sebe, bilo kad dizajnira, ocjenjuje iz stolice modnog žirija ili kad iznosi svoje stavove. Za portal „Standard“ govori o novoj kolekciji „Back to black“, koju će prikazati 18.oktobra na „Renault Initiale Fashion connection“, koliko je za njega značajno što potiče iz porodice u kojoj je mnogo žena, ali i o razlici u stilu dama sa Bliskog Istoka i Evrope.

Standard: Uskoro ćete prikazaćeti kolekciju „Back to black“, materijali će biti veoma transparentni na sceni?

Lazar: Kad je riječ o novoj kolekciji u pitanju je 20 modela, 17 će biti crnih, a tri modela su od ljubičastog krzna. Za razliku od moje prethodne kolekcije koja je odisala romatikom ovog puta se vraćam svojim “korijenima“, po kojima se negdje i izdvajam od svojih kolega. Veliki akenat sam stavio na stilizaciju što će publika uskoro imati priliku i da vidi. Što se tiče materijala ovog puta je korišćena široka paleta najrazličitijih materijala u cilju što boljeg izgleda na sceni, a i samog kvaliteta modela. Radili smo sa tri različite čipke i spajali ih u jednu priču koja ima mnogo ručnog rada.

Standard: Vaše inspiracije nikada nijesu slučajne, pa tako nije bilo ni ovog puta. Koliki udio je u radu na kolekciji imala sestra Kristina?

Lazar: Priča o inspiraciji za ovu kolekciju je vrlo interesantna. Ja sam neko ko je odlučan kada je u pitanju posao, međutim neposredno nakon moje revije na Montenegro fashion week-u, naručio sam materijale za kolekciju ispirisanu jednim filmom. Sve skice za tu kolekciju su bile već spremne. Sve je trebalo da bude bež, bijelo, zlatno, do trena dok nijesam shvatio da to nije kolekcija kojom želim da se predstavim u ovom trenu. Odabrao sam nove materijale i krenuo iznova.

Čitav preokret se desio zbog muzike koja me navela da razmišljam u potpuno drugom pravcu. O kojoj muzici je riječ imaćete prilike da čujete na samoj reviji. Ona je i inspiracija. Što se tiče Kristinine uloge u ovoj kolekciji, nije je imala ( smijeh) i to ona sama kaže jer je sve modele imala priliku da vidi tek kad su napravljeni. Naravno da je bila savjetnik kada je u pitanju stilski dio kolekcije, jer mi dopunjujemo jedno drugo uvijek.

Standard: Koliko to što ste okruženi ženama u svojoj porodici ima uticaj na Vas da bolje razumijete šta žene žele?

Lazar: To što sam okružen ženama čitavog svog života, gledam kao na sami trening prije nego sam ušao u priču o modi. Imam četiri žene u kući sa potpuno razližita četiri stila i to je moju paletu znanja negdje i proširilo u smislu da naučim da posmatram stvari sa različitih apekata. Uvijek sam taj koji, kad je neki događaj u pitanju, razmišljam o svim njihovim stajlinzima a ne samo o mom.

Lazar Ilić FOTO: Privatna arhiva

Standard: S obzirom na to da ste živjeli u Dubaiju, imali ste prilike da vidite kako tamošnje žene doživljavaju modu. Da li su sve žene „iste“ na bilo kom kraju svijeta kada žele da izgledaju dobro?

Lazar: Sa moje tačke gledišta, svako mjesto, država, ili kontinet, ima svoj ideal ljepote. Ne kažem da nema poklapanja međusobnog ali prosto nije isti ideal ljepote i sam pojam sređivanja. Pa tako Francuskinje teže ka što priodnijem izgledu, sa što manje šminke, dok Arapkinje vole mnogo da se šminkaju i potpuno drugi stil imaju od gore pomenutih.

Standard: Ko bi po vašem mišljenju u svijetu bio idealan ambasador mode i stila od žena iz Crne Gore ?

Lazar: Idealan ambasador mode i ljepote u svijetu već jeste Jelena Šćepanović. Ja se slažem sa tim u potpunosti i tu ne bih ništa mijenjao.

M. Ivanović

Izvor: standard.co.me

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!