Prljave igre kojima smo skloni u vezi, a kojima se čak i naučnici bave

happy-healthy-relationship.jpg

Emotivni odnosi nisu bili samo izvor beskrajne inspiracije brojnim umjetnicima, već i predmet studiranja od strane univezitetskih profesora. Erik Bernja, osnivač transakcione psihoterapije i autor nekoliko knjiga iz ove oblasti, posebnu pažnju je posvetio izučavanju partnerskih odnosa.

Kroz svoje istraživanje, koje je trajalo pet godina, posmatrao je partnere i njihov međusobni odnos. Konkrento, fokus njegovog interesovanja su bile svađe, kako nastaju i zbog čega partneri, iako se vole, imaju želju da u trenucima kada su ljuti, naude jedno drugom.

U nastavku teksta pročitajte četiri “prljave igre” koje partneri primjenjuju u vezi, a koje je Bernja uočio.

Ti si kriv/a

Rečenicu “Ti si kriv/a” upotrebljavamo u momentima kada želimo da nametnemo krivicu partneru zbog nečega, a poenta je zapravo u tome što ne umijemo da se nosimo sa našim strahovima, nezadovoljstvom i drugim blokadama.

Dragi

Ova igra se obično igra javno. Jedan partner sa smiješnom, ali uvredljivom pričom, stavlja svog partnera u poziciju javnog ismijavanja, obraćajući mu se tonom koji sarkastično predstavlja ljubav. Zbog javne upotrebe ove riječi, uvrijeđeni partner ima ograničen prostor da se ljuti.

Samo se ja trudim

Primjer takve igre najbolje se može vidjeti u trenucima kada se partneri svađaju. U tom momentu neko od partnera ima potrebu da prebaci drugom kako se samo on trudi i ulaže u vezu. Ovo je u potpunosti besmislena rečenica jer partner koji je izgovara sebe želi da predstavi kao požrtvovanu osobu koja daje sve od sebe, što najčešće ne odgovara istini.

Kritike

Ukoliko stalno kritikujete partnera i kada ste u pravu i kada niste, to je jasan znak da nešto ne štima kako treba. Konstantne zamjerke i pridike samo su način na koji ispoljavate svoje sopstveno nezadovoljstvo u vezi. Međutim, kanališite to na drugi način i potrudite se da ne krivite parntera za to jer je problem uvijek u osobi koja ima konstantnu potrebu da daje primjedbe.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!