Спремате се на прво заједничко љетовање? Наоружајте се живцима

Fiji-McLennan-Tadrai-Luxury-Resort.jpg

Планирање првог заједничког љетовања је узбудљива прекретница у вези. Али, тај први одмор ће и открити понешто о вашем односу, зато је боље да се око важнијих ствари унапред договорите, да вам не би пресело све и потенцијално угрозило вашу везу.

“Путовања јесу романтична, али могу да изазову и трзавице у вези”, каже Сузан Винтер, породични терапеут из Њујорка. “Можда неће све ићи како сте замислили, нећете моћи да изнајмите аутомобил на какав сте навикли, можда ћете се изгубити шетајући се по непознатим предјелима, или хотел неће бити онакав какав сте очекивали… Ако не идете у мјесто које већ добро познајете, не би требало да очекујете да све иде баш по вашем плану. С друге стране, непознато доноси и неку врсту узбуђења и идеја о томе да нешто откривате заједно може бити прилично романтична”.

Али, да не бисте из романтичне зоне експресно прешли на “минско поље” испуњено тензијом и несугласицама, око неких ствари боље је да се унапријед договорите.

Изаберите дестинацију која вам се обома допада
Одлука о томе куда ћете на одмор, једнако је важна колико и одлука да идете на одмор заједно, први пут откако сте у вези. Ако нисте обоје задовољни дестинацијом, извесно је да ће бити тензије. “Ако не волите сунце, немојте пристати да идете на одмор негдје гдје имате само хотелски комплекс и плажу”, каже Винтерова.

То што сте се заљубили у нову особу не значи да ћете се “магијом” заљубити и у пијесак и море.

Нисте сигурни одакле да почнете? Па, поразговарајте о томе како замишљате савршен одмор. “Активности којима бисте се бавили док сте на путовању могу да одреде вашу дестинацију, и обратно”, каже Винтерова. “Путовање у неки град у којем још нисте били нуди много могућности за истраживање културе коју не познајете, умјетности… путовања у природу су сјајна ако волите да кампујете или планинарите”.

Ако имате различите идеје о томе како би одмор требало да изгледа, умјесто романтичних десетак дана, имаћете ноћну мору и обоје ћете једва чекати да се све то заврши.

Унапријед одредите буџет
Ништа не може да вам поквари узбуђење због одмора као тренутак у којем схватите да се од вас очекује да потрошите много више новца него што можете, или него што сте планирали. Дакле, кад одлучите куда бисте ишли, сљедећа ствар око које треба да се договорите су финансије.

“Утврдите колико сте новца спремни да потрошите, да ли ће једно платити смјештај, а друго остале трошкове, да ли ћете све дијелити или вас партнер позива на путовање и он ће сносити све трошкове? Немојте ништа ‘претпостављати’ и ‘подразумијевати’, већ се унапријед договорите, да не би било непријатних расправа око новца кад већ отпутујете”, савјетује Винтерова.

Разговори о новцу нису нарочито пријатни, нарочито ако сте тек неко вријеме у вези, али путовања нису јефтина, и боље да се унапријед договорите ко шта и како плаћа, и да јасно дефинишете која је максимална сума коју можете да издвојите за одмор.

Разговарајте о очекивањима
Неки људи одлазак на одмор виде као прилику да се изврну на лежаљку и не раде ништа. Други га доживљавају као јединствену шансу да искусе нешто ново, да истражују и упознају место у којем до тада нису били… Да не би било непријатних изненађења, поразговарајте о томе унапријед.

Ако бисте ви да посетите сваки музеј у кругу од 15 километара од мјеста у којем ћете бити, а ваша партнерка жели да дане проведе читајући поред базена… боље је да одмор испланирате тако да се нађете негдје на средини него да се сваког дана прегањате чије жеље ће се испунити.

Испланирајте и вријеме које ћете посветити себи
Не постоји правило које каже да сваки тренутак одмора морате да проведете заједно. Заправо, прилично је мудро испланирати дане тако да обоје имате и мало времена само за себе. Тако ћете избећи ситне свађе које су у највећем броју случајева само посљедица тога што проводите заједно више времена него што сте навикли, преноси портал Хеалтх.

“Људи умеју да буду и мало намћорасти кад им се промјени свакодневна рутина, а то је на одмору неминовно. Нема ‘ваше’ шоље за кафу, нема пецива на које сте навикли… а ако на све то још немате ни пет минута за себе, ето свађе. Можда вам звучи чудно, али ако поподне попијете кафу сами, док ваша партнерка спава или нешто слично, више ћете се радовати заједничкој вечери”, каже Винтерова.

Зато слободно кажите особи коју волите да ћете нешто обићи сами, или да бисте сами да идете да попијете кафу и читате мало, и охрабрите је да и она уради исто.

Очекујте и нервозу
Сви смо понекад под стресом, рецимо, ако авионски лет касни, или је гужва на граници па сатима чекате у колони… Или стигнете, а испостави се да је “сладак хотелчић” који сте резервисали заправо рупа… Али оно што је много важније је како се особа коју волите носи са том нервозом.

Да ли уме да се контролише или ће направити сцену, да ли ће беснети и понашати се као да сте ви криви, да ли ће своје незадовољство “истрести” на вас…

Од тога не зависи само како ћете се провести на том првом заједничком одмору, већ и да ли ће ваша веза имати будућност и кад одмор прође.

Извор: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!

Ostavite komentar