PAS SPASIO DJETETU ŽIVOT: Probudio mamu kad je dječaku strahovito pao nivo šećera u krvi

Alarm na budilniku nije se oglasio pa Dori Nutal nije provjeravala nivo šećera u krvi svom 7-godišnjem sinu, dijabetičaru. Situacija je vrlo brzo postajala opasna.

Porodični pas, crni labrador Jedi, bio je uvijek budan pazeći na njega.

Jedi je osjetio da nešto nije u redu sa Lukom i skočio je na krevet njegove mame Dori. Legao je na nju, dok se nije probudila. Uzela mu je uzorak krvi i otkrila kako mu je nivo šećera u krvi pao opasno nisko.

„Luk je spavao pored mene. Nisam znala da mu je nivo šećera toliko nizak i da mu je život ugrožen. Da nije bilo Jedia, bojim se i pomisliti kako bi se to završilo”, napisala je ispod fotografije.

U njihovoj porodici niko nema dijabetes, pa Dori još uvijek uči nositi se sa tim. Jedi je pas tragač, ali ne onaj koji njušku koristi kako bi pronašao sumnjivca. Već zna prepoznati specifičan miris kada šećer u krvi ozbiljno opadne ili poraste. Dresiran je da u takvim trenucima reaguje na način da Dori donese posebnu igračku. Ako je nivo nizak, Jedi se nakloni, spusti na tlo. Ako je visok, maše igračkom.

“Jedijeve reakcije na nivoe šećera poštedile su Luka brojnih tegoba. Osim toga, zbog ovog psa on se ne osjeća usamljenim. Oni su najbolji prijatelji”, rekla je Nutal.

Izvor: brzeinformacije.blogspot.pe

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!