KOLUMNA: Povratak šmekera

 

 

PIŠE: Milanka Ćorović

Faca, dasa, baja, frajer, zavodnik, muškarčina, kul lik, šarmer… mnogo je odrednica koje krase muškarca za kojeg bije glas “na njega padaju, a ma baš sve žene“. Meni je ipak najmilija ŠMEKER. Zvuči poznato?

To su oni likovi koji kao po nekom nepisanom pravilu nose rejbanke, laganim potezom prebace sako preko ramena, dok drugom rukom nekoj dami otvaraju vrata na ulazu zgrade uz obavezni šerecki osmijeh koji kaže da uživa u životu i da je zadovoljan samim sobom.

Duboko vjerujem da je šmeker stvar karaktera, a ne nekog usiljenog modela ponašanja i teatralnog pristupa viziji mačo tipa. U prevodu – ili jesi ili nijesi šmeker.

U crnogorskoj kulturi su, nesumnjivo, precizno definisane muške i ženske uloge, a to je vidljivo i na prvom dejtu.Sve je savršeno upakovano, kao u izlogu, ništa se ne ostavlja mašti i spontanosti, svako zna svoju ulogu.

Čini mi se da je tu malo prostora za opušteno ćakulanje i ležerno upoznavanje, a upravo tu ležernost i takav pristup imaju isključivo šmekeri.To su oni frajeri što imaju svoju ekipu ortaka, ne troše vrijeme na pogrešne žene i djeluju nedostupno.

Oni sa vama šetaju do kasno u noć i kada zahladni, preko ramena vam prebace jaknu. Prate vas kući umjesto da njih pijane “ubacite“ u taksi i lomite glavu da li će sjutradan biti dobro.

Šmeker se pojavi u oblaku parfema, obučen sa stilom, uvijek uzdignute glave i uspravnog hoda, namigne onako kako to samo šmekeri znaju. Sa lakoćom započinje razgovor na svaku temu. Obožavan od strane žena, sestara, koleginica, komšinica…

Svojim gestom prosto obara sa nogu. Ima tog mangupskog u sebi, ali sve u granicama normale. Šmekeri su mješavina dobrog ukusa, ležernosti, galantnosti i zdravog samopouzdanja.To je muškarac koji tačno zna šta želi i zna kako to da dobije. On je svjestan svojih kvaliteta, nije grubijan.

Nema ništa privlačnije nego kada muškarac ustupi mjesto nekoj dami da sjedne ili joj podigne papire koji su se “prosuli“ po asfaltu. Ljubazno se javi svima i nema potrebu da se samopotvrđuje “Viđi me, kakav sam ja baja“.

To ti je dasa – kupi cvijeće, lijepo te izvede, srećan je da ti napravi ugođaj. Kada ga upoznaješ sa frendicama, njemu je stalo da ostavi dobar utisak jer te poštuje. Potrudio se i svaku od njih šarmirao zbog načina na koji se ophodi prema tebi.

Glavno šmekersko pravilo glasi: Svakom problemu prići sa puno duha, a sa opasnošću, koja se približava, suočiti se prisebno, dostojanstveno i visoko moralno.

Šmeker je interesantan i informisan. Zato žene “lude“ za njim. Uvijek ima keca u rukavu i neprestano iznenađuje svojim beskrajno šarmatnim duhom. Osvaja stihijski. Polako odmotava svoje zavodničko klupko. Njegova djela su jednaka njegovim riječima. Jednostavno, šmeker daje obećanja koja namjerava da održi.

Nije mu potrebno da unizi druge da bi sebe uzdigao, taj čin je ispod njegovog nivoa. Arogantnom čovjeku je potrebna potvrda drugih da vrijedi, dok šmekerska samopotvrda dolazi iznutra.

On neće podviti rep i pobjeći kada naiđe na neku prepreku. Upravo suprotno, on se sa problemima odmah suočava, sasječe ih u korjenu, a sve će to uraditi tako da izgleda da je rješavanje problema lako savladivo.

Ženskim jezikom, takav muškarac ima “ono nešto“. Riječ je o specifičnoj energiji koju on nosi sa sobom i koja se, kao afrodizijak, širi na sve koji se zateknu u njegovoj blizini. Žene ne lažu kada kažu da ih je osvojio svojim humorom.

Kada “razvalimo vilicu“ pred nekim, to znači da pred njim imamo veliku slobodu. Žene vole duhovite muškarce, jer smislena šala otkriva njihov intelekt i lucidnost, a to je glavno oružje šmekera.

Neke stvari mi i dalje fale u mome gradu. Tipa picerija “Ćošak“ koja je bila na mjestu sadašnje Ziraat banke, “Kino Kultura“, vidoteke u kojima si dobijao  novčanu kaznu ukoliko vratiš nepremotan film, kasete iz kojih se izvuče traka pa motaš hemijskom ona dva kružića da je vratiš u normalu, čekanje poziva na fiksni telefon i dogovor koji si preko žice morao da ispoštuješ jer ko zna kad ćeš se vratiti doma da bi ponovo telefonirao.

E pa tako nedostaje i da se glasno izgovori: E, to je šmeker! Ne kažem da ih nema, daleko od toga da su izginuli u minulim vremenima, ali kao da su se pod uticajem novih standarda povukli u ilegalu. Sada taj naziv više naginje nekoj legendi, a danas njihovu titulu krase neke druge osobine.

Šmekeri, vratite se na scenu – The dance floor is still yours!

Članci/kolumne – Milanka Ćorović http://crna.gora.me/author/mila/

 

 

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!