B.Polje: Festival tamburaških orkestara

Tamburaški orkestar „Sremske zore“ iz Srbije sinoć je u Bijelom Polju otvorio šesnaeti Internacionalni festival tamburaških orkestara, koji je privukao veliki broj ljubitelja tambure.

Festival privukao veliki broj ljubitelja tambureFoto: Festival privukao veliki broj ljubitelja tambure

Nastupom ansambala iz Srbije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore, te reakcijom publike i međusobnim odnosom muzičara, još jednom se potvrdilo da je riječ o prestižnom festivalu, te vrste muzike u regionu.

Umjetnički direktor festivala Mićo Miranović kaže da je već na samom početku opravdao očekivanja, kako publike, tako i muzičke javnosti. Po uzoru na bjelopoljski festival osnovani su festivali u Užicu, Zenici i Kumanovu.

Idejni tvorac, a sada umjetnički direktor festivala u Kumanovu Nino Veličkovski kazao je Radiju Crne Gore da je na Evropskom tamburaškom savezu 2005. odlučeno da se osnuje Međunarodni tamburaski festival koji okuplja veliki broj ansabala.

„Tako će nam ove godine iz Crne Gore stići Pljevaljski tamburaši, a svih prethodnih godina rado smo ugošćavali Bjelopoljske tamburaše, ansabl Zvuci sa Ribnice, te sve kvalitetne ansable iz Crne Gore“, kazao je Veličkovski.

Danijel Rihter, šef hrvatskog orkestra Koškani, kaže da u Bijelo Polje dolazi ne dolazi samo zbog prelijepe atmosfere i uslova, već zato što je riječ o prestižnom festivalu.

Oni su se predstavili sa izvornom slavnonskom muzikom te avangardom Espanja kami i Paso Dobl.

Gost prve večeri bio je ansabl Frajle. Festival se završava večeras nastupom ansambala iz Srbije Crne Gore i Mađarske. Gost večeri biće Hari mata Hari.

Vukoman Kljajević,Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar