Kako je nekad bilo na Gitarijadi u SC Morača (FOTO&VIDEO)

#Muzika,FilmITv #CrnogorskaGitarijada #Podgorica #SportskiCentarMorača #Titograd

26167337_10215191115672131_1789281706448546352_n.jpg

Rokenrol je 90-tih godina itekako vladao u našem glavnom gradu, a o tome svjedoči i crnogorska Gitarijada koja je održana te daleke 1991. godine kada je 15 mladih crnogorskih bendova napunilo Sportski centar Morača.

Foto: Radio Titograd

Kojoti, Šurde, Gospoda Glembajevi, Excalibur, Ročni mir, Zgrada G, Flert, Fajront, Lideri, Grupa Rupa, Paklena akustika, DST, Krivi Toranj, Vatrena srca, Manje od nule, Nik Šreger bend i Noćne ptice vladali su scenom u SC Morača, a svi su vjerovali da su oni baš “ti”, prenosi Radio Titograd.

Foto: Radio Titograd

Bendovi su se spremali u mnogim garažama, podkrovljima i podrumima, a pobjeda je obećavala snimanje albuma i na neki način afirmaciju benda.

Kada su se svjetla upalila sve je prštalo od rifova i podrške publike koja je došla iz svih krajeva Crne Gore da bodre svoje drugove iz škole.

Morača je odjekivala od bluza, fanka, metala, panka, pa do pop zvuka, a u revijalnom dijelu su nastupili Knez, Posljednji Vagon, Ponoćni expres, Bojan Bajramović, Makadam, Ružin trn, Katapult, Don Kihot i Mozak eliminator kao posebna atrakcija.

Foto: Radio Titograd

Na bini su se skidale pantalone, lomile klavijature, pa s pravom možemo reći da je to bila noć “ispred vremena”.

Pobijedili su “Manje od nule”, drugoplasirani je bio Nik Šreger, a treće mjesto je pripalo bendu Gospoda Glembajevi. Kojoti su dobili nagradu za najbolji scenski nastup, uz veliku pomoć Šurdi.

Mnogi su otišli razočarani, noseći sa sobom priču “Ma ovo nije realno, ovo je namješteno”, ali sa ove vremenske distance može se reći da su pobijedili najbolji, koji su u tom trenutku bili su muzički zreli.

Jasno je da je 90-tih sve prestigla hiper produkcija i RNR je uglavnom zaboravio glavni grad Crne Gore.

Božo Bulatović, poznati podgorički muzičar još uvijek pamti rečenicu Roberta Klikovca, pjevača grupe Kojoti kad je na pitanje: “Šta očekuješ od budućnosti?” rekao kratko” Mi smo generacija bez budućnosti”.

Foto: Radio Titograd

To je tada zvučalo proročanski, a i desilo se zaista.

Ništa više nije bilo isto nakon te 1991. godine kao što su mnogi od njih sanjali, očekivali i željeli.

Mnogi učesnici ove gitarijade su danas poznati reditelji, medijski radnici i pjevači. Neki su nažalost mladi napustili ovaj svijet, neki si još uvijek aktivni pod istim imenom Gospoda Glembajevi, a Nikšićani DST i dalje nose zastavu generacije oko koje su se svi okupljali. To je bila zastava ljubavi, druženja i muzike .

Podsjetimo se kako je bilo.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!