Metal bend Goblin Zeppelin: Krv smo propljuvali zbog albuma

Muzički entuzijasti, okupljeni u stoner groove thrash metal sastav Goblin Zeppelin (GZ) je  iskusna petočlana ekipa, žila kucavica domaćeg metala, I na pragu je izdavanja debi albuma “Burn The Idol” . Album će izdati najstarija privatne diskografske kuća u Srbiji – beogradskog “Take it Or Leave it Recordsa”, što GZ svrstava među jedine metalce u Crnoj Gori, a rijetke čak i na Balkanu, kada je u pitanju potpisivanje ugovora sa izdavačem.

Među osam pjesama, na albumu se nalaze tri već objavljene – “Necromancer Erotica”, “Goblin Zeppelin” i “Graveyard Beast”, uz petardu novih – “My Black Sin”, “Evil”, “Uniting With Machine”, “It’s All Over For Me” i “Vorocious Idol”.

Uz nove pjesme i izdavača – GZ jači je i za nove članove. Starosjediocima, Milošu Klikovcu Klidži (gitarista, kompozitor svih pjesama i pjevač nekih), Nebojši Ćulafiću (pjevač) i Balši Kneževiću (basista), pridružili su se Stefan Braunović (solo gitara) i Miloš Marković (bubnjar).

Svi zajedno, streme ka jasno zacrtanim ciljevima – uspostavljanju temelja ozbiljne metal scene u Crnoj Gori i dokazivanju van granica.

Da je riječ o bendu drugačijeg žanrovskog opredjeljenja, vjerovatno bismo od članova čuli da je prvi na listi uspjeha izdavanje albuma, pa tek onda ugovor sa kućom.

Ipak, imajući u vidu da je GZ orijentisan ka metalu, Knežević Vikend novinama iskreno priznaje da je ugovor sa “Take it Or Leave it Recordsom” pokrenuo lavinu i odaje priznanje kolegi iz kruševačkog crossover sastava ZAA, koji je bio spona sa Beograđanima.

“Za sve je zaslužan naš bog Lucifer. Bez toga – ništa ne bi bilo. Spojio nas je sa izdavačkom kućom, preko božanske intervencije. To je mistični izvor svega. Izbacili smo na internet pjesmu ‘Graveyard Beast’, a moj drug Toma Ilić, sa kojim sam studirao u Beogradu sedam godina, inače član benda ZAA, ‘šerovao’ je pjesmu i rekao da se radi o hitu. Njihov menadžer Goran Šobić je ujedno i portparol ‘Take it Or Leave it Recordsa’, čuo je naše stvari, rekao da smo odlični i da ‘ubijamo’. Povezao nas je sa kućom, poslali smo im naše stvari. Kada su čuli, prvi utisak je bio – očekivali smo nešto komercijalnije, ali ste baš dobri, moramo potpisati ugovor. To smo učinili prije 15 dana, a pečatirali smo ga prije sedmicu”, priča Knežević, muzičkoj javnosti poznat i kao član nekadašnjeg sastava Sevdah.

Basista GZ-a vjeruje da će album svjetlost dana pod pomenutom etiketom ugledati do 15. jula, a onda slijedi konkretno, nada se i lakše djelovanje.

“Bitno je sve navedeno jer smo prvi metal bend iz Crne Gore, možda i jedan od rijetkih na Balkanu, koji je potpisao ugovor sa tako jakom izdavačkom kućom. A ovo je tek početak. Konačno, formiraćemo metal scenu u Crnoj Gori. Ne mislim samo lokalno, kao neki drugi. Biće to kamen temeljac za sve buduće radove. Radi se i cover izdanja, biće 50-ak diskova ali uglavnom se fokusiramo na elektronsku verziju. Zašto? Dovoljno je reći da su nas izdavači pitali – koliko CD šopova imate u Podgorici? Nijedan…”, konstatuje Knežević.

Klidžu ne treba detaljno predstavljati ljubiteljima metala – jedan je od zaštitnih znakova tog pravca u Crnoj Gori, a osim GZ-a aktivan je u bendovima Abhoth (melodic death), KK Streetbangers (thrash metal).

Stoga je i te kako pozvan da ocijeni aktuelnu situaciju na domaćoj sceni – nema previše razloga za zadovoljstvo, ali možda baš GZ novim projektima bude vjesnik promjene.

“Jedva smo snimili pjesme i album. Svaka numera je drugačija radnja, ali spominje se i osjeća u svakoj da je to GZ. Pisali smo Balša i ja tekstove. Zajedničkim snagama smo napisali ‘Vorocious Idol’. Napustio nas je bubnjar jer je sve postalo ozbiljno za njega, htio je da se bavi muzikom iz hobija. Kada je vidio da radimo profesionalno – pošao je. Neki su nam izašli u susret – miks muzike radio je Branko Bane Jugović, uzeo je za kompletan album što bi možda nekome naplatio za pjesmu, miks vokala radio je Nemanja Đorđević Necke. Dobro su to odradili, nijesu mogli bolje…”, nastavlja Klidža, napominjući da svakodnevno nailazi na ljude koji ulivaju nadu da djelo GZ-a ima šansu da preskoči granicu.

“Ja sam iz Zete, kao i Balša, živim tamo. Dešava se da me prvi put sretne lik, pita jesam li ja Klidža iz GZ-a, kaže da nas sluša, da smo super. Dakle, ima ljudi. Primiće se ovaj album. Mada, nije nam ni bitno to ovdje jer malo ko konta metal u Crnoj Gori. Onaj ko ga sluša – zna ko smo mi. To je naša ekipa. Mislili smo dalje da idemo. Nijesam nikada u životu planirao da ovdje to radim”, iskren je Klidža, dok Knežević preuzima palicu – zašto je toliko bitan izlazak van domaćih okvira i zašto je GZ hendikepiran?

“Kao što treba da se oformi regionalna liga u fudbalu, treba i da se oformi regionalno tržište za metal. Kod nas je raspad sistema. Krv smo propljuvali nas dvojica dok smo ovo snimali. Radili smo u smrdljivim studijima, davali po 20-30 eura, svirali na lošim gitarama. Ovdje nema ničega, nema para. Nijesmo egoisti ali nema metal benda u Crnoj Gori mimo GZ-a. Ko nas je slušao u MNE pabu – zna šta je metal. Metal je duša, ne distorzija. Nažalost, kod nas uspijeva samo kad se zaje*avaš sa metalom, kao Pero Defformero, Piknik. Niko ozbiljno ne shvata metal. Spot je u planu ali ne može proći ispod 1.000-2.000 eura. To je za nas ogromno. Hendikepirani smo izuzetno jer svi članovi rade druge poslove. Ja sam novinar, Klidža radi u KAP-u, bubnjar u CKB-u, pjevač u Petrovcu tezgari. Od metala u Crnoj Gori ne može da se živi. U zapadnim zemljama, da smo mi potpisali sa nekom tamošnjom kućom, kalibra ove iz Beograda, poput Nuclear Blasta – dali bi nam pare odmah. Treba da se borimo”, poziva Knežević.

Pred nama je burno festivalsko ljeto – i u Crnoj Gori i na prostoru bivše Jugoslavije. Reklo bi se – zicer za nastup i premijerno izvođenje nekih novih numera GZ-a, ali…

“Očekujemo da nas primijete sa naših festivala i podršku od drugova. Mada, prije će nam pomoći ljudi iz Beograda kako je krenulo. Morinjska gitarijada bi bila dobra, strašan je provod, samo ako nam nijesu zamjerili prošli put jer smo razvalili sve”, priča Knežević.

Po svemu sudeći, lijepi su dani pred sastavom GZ. Ipak, nijesu rijetki ni oni čije su ideje splasnule prije negoli su se razbuktale. Klidža obećava da priča benda još dugo neće biti arhivirana.

“Mnogo puta krenuli smo da odustajemo. Vidjelo se to, iako nikada nijesmo naglas rekli. Ovo ne može da se završi! Našli smo se. Imali smo i Balša i ja razne bendove, ali kada smo se našli – znali smo, dok ne pođemo u penziju, da će ovo trajati”, zaključuje Klidža.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!