NIKAD PREŽALJEN: Toše Proeski bi danas proslavio 37. rođendan

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, Makedonija. Bio je jedan od najpopularnijih i najvoljenijih pjevača u ovoj zemlji, ali i na Balkanu.

Rezultat slika za toše proeski

FOTO: Reporter.mk

Prve korake u muzičkoj karijeri načinio je u ranom djetinjstvu kada je 1992. godine nastupio na dječijem festivalu Zlatno slavejče sa pjesmom „Jas i mojot dedo“, ispjevanom na cincarskom jeziku. Profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. na kom je pobijedio izvodeći pjesmu Yesterday od Bitlsa. Iste godine učestvovao je na „Makfestu“ sa pjesmom “Pušti me“. Sa deset godina već je pjevao čuvenu Ave Mariju.

Rezultat slika za toše proeski

FOTO: Nezavisne.com

Brzo je osvojio publiku u Srbiji i Crnoj Gori. Na ovim prostorima za njega se pročulo kada je na „Sunčanim skalama“ 2000. godine sa pjesmom Tajno moja osvojio zavidno drugo mjesto. Nakon što je s Tonijem Cetinskim 2004. godine snimio hit „Lagala nas mala“ osvojio je i hrvatsku publiku. S pjesmom „Srce nije kamen“ osvojio je top liste radio stanica, a u pripremi je bila i inostrana karijera. Iste godine predstavljao je Makedoniju na Evroviziji sa pjesmom Life.

Uz muziku, bavio se i humanitarnim radom kao UNICEF-ov ambasador dobre volje, a za svoja dobra djela 2002. godine nagrađen je i priznanjem Majke Tereze.

Rezultat slika za toše proeski pogreb

FOTO: Blogger.ba

Bio je omiljen među kolegama sa muzičke scene, ali i među djecom, što mu je posebno značilo.

Nažalost, karijeru koja je obećavala i njegov mladi život naprasno je prekinula stravična saobraćajna nesreća. Toše je poginuo 16. septembra 2007. godine, oko 6.20, na auto-putu A3, na putu iz Skoplja za Zagreb.

Automobil koji je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom. Menadžerka Ljiljana Petrović, koja je lakše povrijeđena, spavala je u trenutku nesreće baš kao i Toše, ali on je preminuo na licu mjesta.

Istragom je utvrđeno da se vazdušni jastuci u trenutku nesreće nisu otvorili.

 

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!