Osnivaju arhiv Brusa Springstina

#BrusSpringstin

Američki univerzitet Monmut (Monmouth) u saveznoj državi Nju Džersi osniva arhiv sa zbirkom pisanih djela, predmeta i fotografija pjevača Brusa Springstina, koji je odrastao u obližnjem radničkom gradu Friholdu.

Foto: AP/Beta

Arhiv Brusa Springstina i Centar za američku muziku čuvaće i promovisati nasljeđe Springstina i drugih kultnih muzičara kao što su Frank Sinatra i Vudi Gatri.

Univerzitet se nalazi 25 kilometara od Friholda, rodnog grada autora pjesme „Born in the USA“, koja je dala naziv negovog klasičnog albumua „Born to Run“, a takođe je blizu Asberi Parka, priobalnog grada gdje je Springstin počeo svoju karijeru.

Mjesto izabrano za arhiv „brilijantno obuhvata suštinu Springstinove muzike“, rekao je Pol Braun, predsjednik univerziteta Monmut, koji već ima veliki muzički program povezan sa Gremi muzejom u Los Anđelesu.

Springstin (67), sve više se interesuje za svoje nasljeđe. Prošle godine objavio je autobiografiju pod naslovom „Born to Run“ koju je pohvalila kritika. U knjizi on opisuje svoje skromno porijeklo i borbu protiv depresije.

Springstin je u predstavljanju svojih djela govorio o značaju političkog aktivizma u muzici.

„Vjerujem da je muzika važna z aaktivizam u smislu da ona pobudi strast, pobudi interes, znatiželju, pokreće te da preispituje sopstvena uvjerenja, direktno udara na tvoje emocije. Ona te pokreće iznutra“, rekao je Springstin.

Bob Dilan, jedan od pjevača koji je inspirisao Springstina, takođe je prošle godine zaključio sporazum sa univerziteta Tulsa u južnoj američkoj državi Oklahomi da se tu osnuje njegov arhiv.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!