Ova Beranka je najpoznatija kafanska pjevačica: Pjevala Titu, a umrla u bijedi

Latifa Kujović Nafija bila je legenda crnogorske muzike poznata po ljepoti i raskošnom glasu. Da slava prođe i da život zna da se poigra sa ljudskom sudbinom pokazalo se na njenom primjeru. Pjevala je Titu, prijatelj joj je bio Blažo Jovanović, zarađivala je velike pare i nije ih čuvala, da bi na kraju dovela sebe do toga da prodaje na ulici iznošenu garderobu….

Zvali su je Kraljica, poznata crnogorska pjevačica rođena u Beranama imala je sudbinu kao iz nekog romana. Nažalost, u poznijim godinama ta sudbina se grubo poigrala sa njom, umrla je u siromaštvu ali je za njom ostala muzička zaostavština za buduće generacije pjevača narodne pesme a i svie ostalih.

Latifa je decenijama bila osuđena na život u nemaštini u jednoj od memljivih soba prognaničkog naselja Rudeš, među ljudima otjeranih sa svojih ognjišta, a umrla je boreći se do poslednjeg časa za koru hljeba, prodajući na ulici staru, iznošenu garderobu. Bilo joj je teško i srce joj se cijepalo jer od muzike koju je voljela više od života nije mogla da živi pristoojnim životom.

„Da nisam bila pametna i nastupala preko beogradske ‘Estrade’, danas ne bih imala ni za hleb i vodu“, pričala je svojevremeno popularna Nafija, šćućurena od hladnoće, jer zime na sjeveru umiju da potraju skoro do maja.

„Nekada su dolazili ‘bujeri’ da me slušaju, a danas me se niko i ne sjeća. Eto, obećali su i šporet da mi poklone, ali su izgleda zaboravili“.

Na njenom izboranom licu pažljivi posmatrač je, ipak, pronalazio tragove negdašnje ljepote, o kojoj se u Beranama još pripovijeda. Važila je za vanserijsku ljepoticu raskošnog glasa.

A pjevala je uglednim ljudima bivše Jugoslavije među njima i samom Titu!

„Pjevala sam Titu i Žarku, Titovom sinu. Napravio je skandal. Došla policija i pokupila ga“, je Nafija i dodadla da ju je muzikom pratio bezbroj puta Ismet Alajbegović Šerbo. A on nije svirao bilo kome.

Tokom dugogodišnje karijere stekla je prijateljstva sa mnogim poltičarima a među njima i sa nekadašnjim predsjednikom Crne Gore Blažom Jovanovićem.

„Dok je majka bila živa, stizali su nam paketi i od Blaža Jovanovića“, govorila je sa sjetom Nafija, nekadašnja zvijezda koju su zvali Kraljica. Život je nije mazio pa su joj u ratu poginula oba brata.

„Još dva brata su mi umrla od ranjavanja, a sada treba na izbore da idem bosa. Vala, bosa neću ići“, uz osmeh je pričala dostojanstveno kao i što je za života bila. Put ka muzici bio joj je iznenadan a počeo je u Sarajevu kada je srela čuvenu pjevačicu Divnu Kostić.

„Ona me je povukla da pjevam. Punih 30 godina sam pjevala i živjela po hotelima. Nema grada u bivšoj Jugi u kom nisam nastupala. Pjevala sam i u Trstu, onu staru ‘Sejdefu majka buđaše’. Kakvo je to bilo vrijeme, kakvi ljudi. Ovo je danas sve je… Kakva muzika, takva i država“, rekla je Nafija.

Gdje je publika bila najbolja jer pjevala je u skoro svakom velikom gradu svojevremeno je rekla:

„Vojvođani su super, samo đe nema Crnogoraca i Hercegovaca da se potuku“, nastavila je kraljica melosa, sjećajući se ljudi od Berana, preko Sarajeva, Pule, Prilepa, Beograda, Višegrada, sa kojima se družila decenijama.

Zrađivala je mnogo ali kako je sama govorila nije umjela da štedi!

„Bilo je para, ali ih nisam čuvala“, a onda se prisjetila kako su je neki fini momci zamolili da im otpjeva „Ah meraka u večeri rane“. Poslije , dok se vraćala kući, suze su joj  tekle, jer ju je nostalgija za prošlošču stigla …

Latifa Kujović Nafija umrla je 2015. u Beranama a sahranjena je na muslimanskom groblju na Jasikovcu.

O njoj je RTCG snimila dokumentarac.

Izvor: Standard

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!